[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی ::
اطلاعات نشریه::
راهنمای نویسندگان::
بخش داوری::
ثبت نام و اشتراک::
سیاست های نشریه::
آمار و ارقام نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
تسهیلات پایگاه::
سامانه های پژوهشگاه::
تماس با ما::
::
فرمت مقالات نشریه

فرمت مقاله برای نگارندگان
لطفا قبل از ارسال مقاله، بخش
شیوه‌نامه نگارش مقالات
را مطالعه و مقاله خود را با فرمت جدید نشریه مطابقت دهید 

..
پایگاه ها و نمایه ها


AWT IMAGE
AWT IMAGE
AWT IMAGE

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
CC BY
تبعیت از قوانین COPE

 
این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
..
:: دوره 15، شماره 58 - ( 1403 ) ::
جلد 15 شماره 58 صفحات 44-25 برگشت به فهرست نسخه ها
آینده‌پژوهی چالش‌های سیاسی توسعه دریا محور پهنه آبی خلیج فارس در افق 1414
افشین متقی ، آسیه سپهوند ، خلیل کولیوند
استاد جغرافیای سیاسی، دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران. ، A.mottaghi@khu.ac.ir
چکیده:   (238 مشاهده)
پیشینه و مبانی نظری پژوهش:  توسعه دریا محور، زمینه مطالعاتی شامل فعالیتهای اقتصادی وابسته به دریا است که اغلب با سایر بخش‌های اقتصادی از جمله گردشگری، حمل و نقل دریایی، انرژی، ماهیگیری و شیلات، تجارت و غیره مرتبط است. ایران نیز با داشتن مرزهای دریایی در شمال و جنوب کشور به‌خصوص منطقه خلیج فارس از نظر جغرافیایی و موقعیت ژئوپلیتیکی در این حوزه از جایگاه خاصی برخوردار است. با این حال توسعه دریامحور در ایران و خلیج فارس با چالش‌هایی روبرو است، از این رو پژوهش حاضر با رویکرد آیندهپژوهی در پی واکاوی چالش‌های سیاسی توسعه دریا محور در این پهنه آبی است.
روش‌شناسی:  نوع پژوهش کاربردی و از نظر ماهیت بصورت (کیفی-کمی) است. جامعه آماری شامل 30 نفر از کارشناسان و خبرگان صاحب‌نظر در حوزه مسائل امنیتی، نظامی، دریایی، سیاسی و محققین جغرافیای سیاسی و علوم سیاسی هستند که به روش نمونه‌گیری غیراحتمالی و هدفمند تا اشباع نظری‌ داده‌ها انجام گردیده است. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری و به کمک نرم‌افزار میک‌مک (MicMac) انجام شد.
یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان داد تحریم‌های ظالمانه غرب بر علیه بخش دریایی و سازمان بنادر و دریانوردی کشور (21+)، تغییر مسیر سیاسی کریدورهای بین­المللی و بسترسازی حذف ایران از این کریدورها (20+)، توسعه نیافتن روابط سیاسی و دیپلماتیک با برخی‌ کشورهای منطقه (15+)، عدم تبدیل کشور به مرکز کریدوری تجارت جهانی به دلایل سیاسی (12+)، عدم خودمختاری و آزادی عمل شرکت­های دریایی در کشور (11+)، تأثیر و افزایش تعداد کشتی­ها و شناورهای نظامی خارجی در خلیج فارس (10+)، نداشتن توجه کافی و وافی به اقتصاد سیاسی دریا (7+)، حضور کشورهای فرامنطقه‌ای در پهنه خلیج فارس (7+)، توسعه نیافتن موقعیت ژئوپلیتیکی دریامحور کشور در عرصه جهانی (5+) و تقایل دریایی بر سر منابع دریایی مشترک و ورود غیرقانونی به حوزه‌های آبی کشور (5+) چالش­های کلیدی و نهایی سیاسی توسعه دریا محور در پهنه خلیج فارس هستند.
نتیجه‌گیری: نتیجه پژوهش گویای آن است که توسعه دریا محور در خلیج فارس با چالش­های متععدی چون تحریم‌های ظالمانه غرب بر علیه بخش دریایی و سازمان بنادر و دریانوردی کشور، تغییر مسیر سیاسی کریدورهای بین‌المللی و بسترسازی حذف ایران از این کریدورها، توسعه نیافتن روابط سیاسی و دیپلماتیک با برخی‌ کشورهای منطقه، عدم تبدیل کشور به مرکز کریدوری تجارت جهانی به دلایل سیاسی و عدم خودمختاری و آزادی عمل شرکت‌های دریایی در کشور روبرو است که رفع این چالش­ها می­تواند زمینه توسعه کشور را فراهم کند. در راستای این پژوهش پیشنهاداتی ارائه شد.
 
واژه‌های کلیدی: چالش‌های سیاسی، توسعه دریا محور، پهنه آبی خلیج فارس، آینده‌پژوهی
متن کامل [PDF 1719 kb]   (33 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت دریا / ژئوپلیتیک
دریافت: 1403/5/18 | ویرایش نهایی: 1403/9/3 | پذیرش: 1403/8/14 | انتشار الکترونیک: 1403/9/3



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

kolivand K. - Future research of the political challenges of the sea-oriented development of the Persian Gulf water area in the horizon of 1414. Journal of Oceanography 2024; 15 (58) :25-44
URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1814-fa.html

متقی افشین، سپهوند آسیه، کولیوند خلیل. آینده‌پژوهی چالش‌های سیاسی توسعه دریا محور پهنه آبی خلیج فارس در افق 1414. اقیانوس شناسی. 1403; 15 (58) :25-44

URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1814-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 15، شماره 58 - ( 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علمی پژوهشی اقیانوس شناسی Journal of Oceanography
Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4657