[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی ::
اطلاعات نشریه::
راهنمای نویسندگان::
بخش داوری::
ثبت نام و اشتراک::
سیاست های نشریه::
آمار و ارقام نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
تسهیلات پایگاه::
سامانه های پژوهشگاه::
تماس با ما::
::
فرمت مقالات نشریه

فرمت مقاله برای نگارندگان
لطفا قبل از ارسال مقاله، بخش
شیوه‌نامه نگارش مقالات
را مطالعه و مقاله خود را با فرمت جدید نشریه مطابقت دهید 

..
پایگاه ها و نمایه ها


AWT IMAGE
AWT IMAGE
AWT IMAGE

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
CC BY
تبعیت از قوانین COPE

 
این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
..
:: دوره 14، شماره 55 - ( 1402 ) ::
جلد 14 شماره 55 صفحات 133-115 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی مسئولیت بین‌‌‌المللی دولتها در زمینه حفاظت و بهره‌‌‌برداری پایدار از محیط زیست و تنوع زیستی در دریا فراتر صلاحیت ملی بر اساس مصوبه 2023 سازمان ملل
امیر نظام براتی ، زکیه تقی زاده
دانشگاه علوم دریایی نوشهر ، nezambarati@gmail.com
چکیده:   (538 مشاهده)
یشینه و اهداف: از سال 2011 سازمان ملل متحد جلساتی را برای مذاکره درباره امکان ایجاد یک پیمان بین المللی جدید برای محافظت از تنوع زیستی دریایی برگزار کرده است. گروه کاری سازمان ملل متحد تحت عنوان ائتلاف دریاهای آزاد  با مشارکت 27 سازمان غیردولتی ، به علاوه اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت، ایجاد یک پیمان جدید برای ارائه اقدامات اضافی حفاظت و بهبود استفاده پایدار از منابع دریایی  می باشد. ایجاد چارچوب حقوقی و الزام آور به روز شده برای حفاظت از حیات دریایی در مناطق خارج از مرزهای ملی، معروف به دریاهای آزاد، بیش از یک دهه مورد بحث قرار گرفته است، اما تلاش های قبلی برای دستیابی به توافق بارها متوقف شده بود که در نهایت برای اولین بار، اعضای سازمان ملل متحد روز شنبه، 4 مارس 2023، در مورد یک معاهده یکپارچه برای حفاظت از تنوع زیستی در دریاهای آزاد - تقریباً نیمی از سطح سیاره زمین، به توافق رسیدند.
روش‌ها‌: در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی تحلیلی مسئولیت بین‌‌‌المللی دولتها و نهادهای غیر دولتی در زمینه حفاظت و بهره‌‌‌برداری پایدار از محیط زیست و تنوع زیستی در دریا فراتر از منطقه انحصاری اقتصادی مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: در حقیقت  دریاهای آزاد و سطح بستر دریا 45 درصد از سطح کره زمین را تشکیل می دهد و آن را به یک منبع با ارزش تبدیل می کند. با این حال ، این منبع ارزشمند و تمام موجودات آن در حال حاضر به شدت تحت خطر از بین رفتن زیستگاه ، تغییر آب و هوا ، اسیدی شدن اقیانوس ها ، آلودگی و بهره برداری بیش از حد در شیلات تجاری هستند.
نتیجه‌گیری: تا سال 2023، هیچ مکانیسم قانونی الزام آور برای ایجاد مناطق حفاظت شده دریایی در خارج از صلاحیت قضایی و حاکمیت کشورها، یا برای انجام ارزیابی اثرات زیست محیطی وجود نداشته است. با این حال تأثیرات فزاینده ناشی از صید بی رویه، تغییرات آب و هوا، استخراج معادن در اعماق دریا و کشتیرانی همچنان بر تنوع زیستی در دریاهای آزاد تأثیر منفی می گذارد. ایجاد نظم حقوقی از منظر مختلف هنجاری و ساختاری دریای آزاد، منطقه اقیانوسی که فراتر از آب های تحت صلاحیت ملی کشورها قرار دارد، بزرگترین زیستگاه روی زمین و خانه میلیون ها گونه است. با توجه به اینکه در حال حاضر فقط بیش از 1٪ از دریاهای آزاد محافظت می شود، معاهده جدید مسیری را برای ایجاد مناطق حفاظت شده دریایی در این آب ها فراهم می کند. همچنین ابزاری کلیدی برای کمک به تحقق هدف اخیر توافق شده کونمینگ-مونترال مبنی بر حداقل 30 درصد حفاظت از اقیانوس جهان تا سال 2030 است که به تازگی در دسامبر 2022مورد توافق قرار گرفته است. این موافقتنامه حداقل سطح حفاظتی که دانشمندان برای حفاظت از تنوع ریستی هشدار می دهند را در بردارد و  برای اطمینان از یک اقیانوس سالم ضروری است. در حقیقت معاهده جدید حکمرانی اقیانوس ها را به قرن بیست و یکم وارد می کند، از جمله ایجاد الزامات مدرن برای ارزیابی و مدیریت فعالیت های انسانی برنامه ریزی شده که بر حیات دریایی در دریاهای آزاد و همچنین تضمین شفافیت بیشتر تأثیر می گذارد. این امر مدیریت مؤثر منطقه ای ماهیگیری، کشتیرانی و سایر فعالیت هایی را که به کاهش کلی سلامت اقیانوس ها کمک کرده اند، بسیار تقویت می کند.
واژه‌های کلیدی: مسئولیت بین‌‌‌المللی دولتها و نهادهای غیر دولتی، حفاظت و بهره‌‌‌برداری پایدار، محیط زیست و تنوع زیستی، دریاها فراتر از فلات قاره و منطقه انحصار اقتصادی
متن کامل [PDF 1750 kb]   (169 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: حقوق دریا (بین الملل، خصوصی، عمومی)
دریافت: 1402/3/11 | ویرایش نهایی: 1402/12/11 | پذیرش: 1402/9/15 | انتشار الکترونیک: 1402/11/4



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

BARATI A, Taghizadeh Z. Examining the International Responsibility of Governments and Non-Governmental Organizations In The Field of Protection and Sustainable Exploitation of The Environment and Biodiversity in the Sea Beyond National Jurisdiction Based on the 2023 Resolution of the United Nations. Journal of Oceanography 2023; 14 (55) :115-133
URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1761-fa.html

براتی امیر نظام، تقی زاده زکیه. بررسی مسئولیت بین‌‌‌المللی دولتها در زمینه حفاظت و بهره‌‌‌برداری پایدار از محیط زیست و تنوع زیستی در دریا فراتر صلاحیت ملی بر اساس مصوبه 2023 سازمان ملل. اقیانوس شناسی. 1402; 14 (55) :115-133

URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1761-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 55 - ( 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علمی پژوهشی اقیانوس شناسی Journal of Oceanography
Persian site map - English site map - Created in 0.14 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4657