:: ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
شناسایی برخی سویه‌های باکتریایی تشکیل دهنده‌ی بیوفیلم جداسازی شده از منطقه مانگرو
زهرا زارعی جلیانی ، مرتضی یوسف زادی ، عدنان شهدادی
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه قم، قم، ایران ، morteza110110@gmail.com
پیشینه و اهداف: انسان از دیرباز با مسائل مربوط به پدیده­ی چسبندگی زیستی (بیوفولینگ) درگیر بوده است. جوامع فولینگ زیستی دارای اثرات مختلف اکولوژیک، اقتصادی و سلامت (انسان، گیاهان و جانوران دریایی) می‌باشند. عموماً تشکیل بیوفیلم باکتریایی‌، اولین مرحله­ی ایجاد فرایند فولینگ دریایی شناخته شده است. هدف از این مطالعه، شناسایی باکتری‌هایی با توانایی بیش‌ترین میزان تشکیل بیوفیلم در محدوده جنگل حرا می‌باشد.
روش‌ها: در این راستا پس از نمونه‌برداری از لایه بیوفیلم یک روزه تشکیل شده بروی پنل چوبی، جداسازی و خالص‌سازی جدایه‌ها در محیط کشت مرین زوبل انجام شد. با سنجش میزان تشکیل بیوفیلم باکتریایی با استفاده از روش کریستال ویوله از مجموع 12 جدایه، 9 جدایه با میزان قدرت تشکیل بیوفیلم قوی و متوسط جهت شناسایی مولکولی انتخاب شدند. استخراج DNA به روش CTAB و شناسایی مولکولی با استفاده از تکثیر ژن S rRNA16 صورت گرفت.
یافته‌ها: در این میان 3/58% جدایه‌ها تشکیل بیوفیلم قوی و 6/16% جدایه‌ها تشکیل بیوفیلم متوسط و 25 % جدایه‌ها تشکیل بیوفیلم ضعیف را نشان دادند. بر اساس نتایج شاخه‌ی Proteobacteria با 5/55% شاخه‌ی غالب (4 جنس Alteromonas، Salinimonas، Vibrio و Pseudoalteromonas) و پس از آنFirmicutes  با 3/33% (3 جنس Bacillus، Oceanobacillus و Fictibacillus) وBacteroidetes  با 11/11% (جنس Tenacibaculum) تشخیص داده شد.
نتیجه‌گیری: بیوفیلم‌های دریایی تشکیل ‌شده بروی سطوح غوطه‌ور بی‌جان و جاندار، ضمن دارا بودن نقش کلیدی در استقرار لارو بارناکل‌ها و سایر ماکروفولرها، منبع امیدوارکننده‌ای برای رویکردهای ضدفولینگ ایمن و دوستدار محیط زیست و آبزیان می‌باشند.

واژه‌های کلیدی: بیوفیلم باکتریایی، چسبندگی زیستی، فولینگ، جنگل حرا، ژن S rRNA16

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زيست­ شناسی دريا