[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی ::
اطلاعات نشریه::
راهنمای نویسندگان::
بخش داوری::
ثبت نام و اشتراک::
سیاست های نشریه::
آمار و ارقام نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
تسهیلات پایگاه::
سامانه های پژوهشگاه::
تماس با ما::
::
فرمت مقالات نشریه

فرمت مقاله برای نگارندگان
لطفا قبل از ارسال مقاله، بخش
شیوه‌نامه نگارش مقالات
را مطالعه و مقاله خود را با فرمت جدید نشریه مطابقت دهید 

..
پایگاه ها و نمایه ها


AWT IMAGE
AWT IMAGE
AWT IMAGE

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
CC BY
تبعیت از قوانین COPE

 
این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
..
:: دوره 13، شماره 52 - ( 1401 ) ::
جلد 13 شماره 52 صفحات 120-106 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی شوری و دمای توده آب خلیج فارس با استفاده از مدل FVCOM
حسین رامک ، مریم سیوف جهرمی ، پرستو اکبری
دانشگاه هرمزگان ، soyufjahromi@yahoo.com.au
چکیده:   (2707 مشاهده)
پیشینه و اهداف: شناسایی توده‌ی آب کم‌عمق بسیار پیچیده‌تر از آب عمیق است؛ زیرا تغییرات فیزیکی و شیمیایی درآب‌های کم‌عمق، سریع‌تر اتفاق می‌افتد و خواص توده‌ی آب از بین می رود. از آن‌جایی که در غیاب برهمکنش هوا-دریا، توده‌های آب خواص متفاوتی دارند لذا در این پژوهش با توجه به پایستگی دما و شوری خواص توده‌ی آب در خلیج فارس شناسایی می‌شود. از مشخصه‌های عمده خلیج فارس، عمق بسیار کم آن با متوسط عمق 35 متر است. بیشینه عمق در ناحیه تنگه هرمز با عمق حدود ١٠٠ متر قرار دارد. تنگه‌ی هرمز در قسمت شمال غربی اقیانوس هند قرار گرفته است و محل اتصال خلیج فارس به دریای عمان است.
روش ها : در این تحقیق از مدل اقیانوسی سه بعدی متن باز FVCOM در 20 لایه برای مدل‌سازی تبادل آب بین خلیج فارس و دریای عمان (طول جغرافیایی E˚47 تا E˚45/59 و عرض‌های جغرافیایی N˚22 تا N˚32) استفاده شد تا بدون در نظر گرفتن تنش باد بر روی منطقه، الگوی جریان در خلیج فارس و دریای عمان و توده‌ی آب خلیج فارس در چهار فصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان مورد بررسی قرار گیرد. FVCOM، از روش حجم محدود برای گسسته‌سازی معادلات هیدرودینامیکی در شبکه‌ی مثلثی استفاده می‌کند. برای تولید شبکه­ی محاسباتی از نرم افزار تخصصی SMS نسخه 10 استفاده شد. شبکه‌ی محاسباتی غیریکنواخت با تفکیک‌پذیری افقی از کمینه‌ی950 متر تا 4700 متر در مدل به کار گرفته شد و اطلاعات عمق‌سنجی با دقت 30 ثانیه از داده­های 2019 GEBCO- بر روی این شبکه درون‌یابی شد. نوسانات سطح آب در مرز باز، منطبق بر مکان گره‌های مرز باز شبکه‌ی محاسباتی که در طول جغرافیایی E˚45/59 قرار دارند که از TMD استخراج و به صورت تنظیمات اصلی مدل وارد شد. داده­های نیم­رخ دما و شوری در مرز باز از خروجی مدل HYCOM (قابل دسترس به صورت رایگان) و در عمق­های استاندارد استفاده شد. مدل در غیاب برهمکنش هوا و دریا و نقش تنش باد به مدت 6 سال اجرا گردید. برای صحت‌سنجی و اعتبارسنجی حوضه نیز به ترتیب از داده‌های HYCOM و داده‌های ماهواره‌ای استفاده شد.
یافته ها:آب‌های شور خلیج فارس (psu00/38) تا دهانه تنگه هرمز به خوبی در لایه‌های سطحی قابل مشاهده می‌باشد و از دهانه خلیج فارس به سمت دریای عمان در لایه‌های سطحی دیده نمی‌شود. در لایه‌های میانی دریای عمان آب‌هایی با مشخصات آب‌های خلیج فارس (psu00/38) وجود دارد که می‌توان نتیجه گرفت که آب‌های سطحی که در غرب تنگه‌ی هرمز وجود داشتند از آنجا به بعد به لایه‌های زیرین یا میانی انتقال یافته و به سمت دریای عمان سرازیر شده است. با توجه به پایستگی دما و شوری در توده‌ی آب، دما و شوری خلیج فارس در تنگه‌ی هرمز مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان می‌دهد که توده‌ی آب خلیج فارس با شوری (psu00/38) در فصل تابستان از طریق جنوب تنگه‌ی هرمز به صورت جریان زیر سطحی خارج می‌شود و در فصل زمستان این توده آب به عمق‌های بیشتر نفوذ می‌کند و از تنگه هرمز هم دورتر می‌گردد. توده‌ی آب خلیج فارس از طریق ناحیه‌ی جنوبی تنگه‌ی هرمز به صورت جریان زیر سطحی خارج می‌شود. در فصل تابستان، توده آب با شوری psu37 در محدوده عمق 50 تا 80 متری و در ۴۰ کیلومتری از سواحل کشور عمان است که در عرض جغرافیایی N˚4/25 و طول جغرافیایی E˚50/ 56 تا  E˚69/56 واقع است که در فصل زمستان از این ناحیه فاصله گرفته و به سمت طول‌های بیشتر از E˚57 پیشروی کرده و به عمق‌ حدود 130 تا 150 متری و عمق‌های بیشتر هم نفوذ می‌کند.
نتیجه گیری: با توجه به اینکه میزان تبخیر در خلیج فارس زیاد است برای جایگزینی آب‌های تبخیر شده خلیج فارس لازم است که آب از تنگه هرمز وارد خلیج فارس گردد. نتایج مربوط به شوری فصل تابستان این پدیده را به خوبی نشان می‌دهد و آب ورودی به خلیج فارس به سمت سواحل ایران منحرف می‌گردد و حرکت این آب‌ها از سمت سواحل ایران به سمت شمال غربی خلیج فارس ادامه می‌یابد که این حرکت در طول سال وجود دارد اما شدت آن در فصل تابستان بیشتر از سایر فصول است. در فصل زمستان آب شورترکه از نواحی جنوبی تنگه هرمز وارد دریای عمان شده است، به عمق‌های بیشتر نفوذ کرده است.
واژه‌های کلیدی: توده‌ی آب، خلیج فارس، دمای دریا، شوری، FVCOM
متن کامل [PDF 3037 kb]   (1073 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اقیانوس شناسی فیزیکی (فیزیک دریا)
دریافت: 1401/2/30 | ویرایش نهایی: 1401/12/23 | پذیرش: 1401/8/28 | انتشار الکترونیک: 1401/12/23



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ramak H, SoyufJahromi M, Akbari P. Investigation of salinity and temperature of Persian Gulf water by FVCOM Model. Journal of Oceanography 2023; 13 (52) :106-120
URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1716-fa.html

رامک حسین، سیوف جهرمی مریم، اکبری پرستو. بررسی شوری و دمای توده آب خلیج فارس با استفاده از مدل FVCOM. اقیانوس شناسی. 1401; 13 (52) :106-120

URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1716-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 52 - ( 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علمی پژوهشی اقیانوس شناسی Journal of Oceanography
Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4657