:: دوره 12، شماره 47 - ( 1400 ) ::
جلد 12 شماره 47 صفحات 25-12 برگشت به فهرست نسخه ها
استفاده از تنوع زیستی ماکروبنتوزها در ارزیابی وضعیت بوم‌شناختی خور زنگی در خلیج‌فارس و ارتباط آن با آلودگی فلزات سنگین در رسوبات
روشا حیدری ، مریم محمدی روزبهانی ، ابراهیم رجب زاده قطرمی ، محمدباقر نبوی
گروه مهندسی محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی اهواز ، mmohammadiroozbahani@yahoo.com
چکیده:   (2468 مشاهده)
پیشینه و اهداف:  توسعه و گسترش صنایع شیمیایی و پتروشیمی در کشورهای نفت‌خیزی نظیر ایران در ایجاد آلودگی بی­‌تاثیر نبوده است. از این‌رو، جهت تضمین بقای اکوسیستم، باید همگام با توسعه این صنایع، پایش مستمر محیط و اجزا زنده و غیرزنده­‌ی اکوسیستم­‌های آبی باید بررسی شود. در مطالعه­‌ی حاضر امکان استفاده از ماکروبنتوزها به‌عنوان شاخص زیستی برای ارزیابی سطح آلودگی خور زنگی به فلزات سنگین مورد بررسی قرار گرفته است.
روش‌ها‌: نمونه‌برداری در تابستان سال 1396 و از 4 ایستگاه در خور زنگی و در زمان جزر کامل انجام شد. از هر ایستگاه رسوبات با استفاده از گرب ون وین (با سطح مقطع 0/25 مترمربع) برای شناسایی کفزیان، اندازه‌گیری فلزات سنگین در رسوب، تعیین مواد آلی و دانه‌بندی رسوبات برداشت شد.
یافته‌ها: در هر 4 ایستگاه ذرات رسی، بخش اصلی رسوبات را تشکیل دادند. میزان مواد آلی 10/98- 6/90 درصد بود که ایستگاه 3 بالاترین درصد و ایستگاه 4 کمترین درصد مواد آلی را داشت. ماکروبنتوزهای شناسایی شده در خور زنگی در پنج رده دوکفه‌ای­‌ها، شکم­‌پایان، پرتاران، سخت‌پو­ستان و ماهی­‌ها و 26 جنس و گونه قرار گرفتند. ایستگاه 1 با 13 گونه بیشترین تعداد گونه­ و ایستگاه 2 بالاترین تعداد ماکروبنتوز در مترمربع و بالاترین میزان شاخص تنوع شانون و یکنواختی را داشت. گونه‌ی Hydroides sp. از پرتاران با 25/97 درصد بالاترین فراوانی را در جمعیت ماکروبنتوزهای خور زنگی داشت. در خور زنگی، پرتاران با 49/1 درصد و دوکفه‌ای با 37/21 درصد فراوان‌ترین رده و ماهیان با 86/0 درصد کمترین فراوانی را داشت. رده  پرتاران در ایستگاه­‌های 1 و 4 با 63/26 و 56/1 درصد و رده دوکفه‌­ای در ایستگاه‌های 2 و 3 با 44 و 33/06 درصد، بالاترین درصد حضور را داشتند. فلز روی، نیکل و کروم با میانگین 32/41، 23/13 و 19/16 میلی­‌گرم بر کیلوگرم بیشترین غلظت را در رسوبات داشتند. سلنیوم کمترین غلظت را در هر 4 ایستگاه داشت. میانگین غلظت فلزات سنگین در رسوبات ایستگاه­‌های 2 و 3 با اختلاف معنی­‌دار با ایستگاه­‌های 1 و 4 آلودگی کمتری داشتند (0/05p< ). محاسبه درجه آلودگی در 4 ایستگاه خور زنگی، درجه شدیداٌ آلوده را برای این ایستگاه‌­ها نشان داد. براساس فاکتور آلودگی، به جز وانادیوم در تمام ایستگاه‌ها و فلز سرب در ایستگاه 2 که در محدوده­‌ی شدیداٌ آلوده قرار دارند، سایر فلزات در محدوده‌ی آلودگی کم تا زیاد قرار داشتند. به این ترتیب غلظت تمام فلزات در خور زنگی در وضعیت هشداردهنده بود.
نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که اولین و مهم‌ترین فاکتور موثر بر روی پراکنش ماکروبنتوزهای خور زنگی درصد ذرات رس بستر، فلزات سنگینی نظیر کادمیوم، سرب، نیکل، وانادیوم، کروم و روی و سپس مواد آلی موجود در بستر بود. همچنین فلز مس در بین فلزات مورد بررسی کمترین تاثیرگذاری و همبستگی را با تعداد ماکروبنتوزها داشت. با توجه به نتایج همبستگی فلزات در رسوبات و تنوع ماکروبنتوزها، مشخص گردید که بین مقادیر فلزات در ایستگاه‌ها و کاهش تنوع بنتوزها، ارتباط مثبت و معنی‌دار وجود دارد و مقادیر فلزات در رسوب در تعیین تراکم، پراکنش و تنوع ماکروبنتوزها موثر می‌­باشد. با توجه به اهمیت ماکروبنتوزها در زنجیره غذایی آبزیان و ورود آلاینده‌های فلزی در ماکروبنتوزها، کل موجودات زنجیره غذایی از جمله ماهیان تحت تاثیر قرار خواهند گرفت و به دلیل خاصیت تجمع بیولوژیکی فلزات سنگین، موجودات دریایی تحت تاثیر این آلاینده‌ها قرار خواهند گرفت. از این‌رو، پیشنهاد می‌شود منابع آلاینده فلزات سنگین در این خور شناسایی و از ورود آنها جلوگیری به عمل آید.
واژه‌های کلیدی: ماکروبنتوز، شاخص‌زیستی، شاخص آلودگی، رسوب، آلودگی، خور موسی
متن کامل [PDF 2039 kb]   (1146 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زيست­ شناسی دريا
دریافت: 1399/10/24 | ویرایش نهایی: 1400/12/18 | پذیرش: 1400/5/17 | انتشار الکترونیک: 1400/7/15



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 47 - ( 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها