[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی ::
اطلاعات نشریه::
راهنمای نویسندگان::
بخش داوری::
ثبت نام و اشتراک::
سیاست های نشریه::
آمار و ارقام نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
تسهیلات پایگاه::
سامانه های پژوهشگاه::
تماس با ما::
::
فرمت مقالات نشریه

فرمت مقاله برای نگارندگان
لطفا قبل از ارسال مقاله، بخش
شیوه‌نامه نگارش مقالات
را مطالعه و مقاله خود را با فرمت جدید نشریه مطابقت دهید 

..
پایگاه ها و نمایه ها


AWT IMAGE
AWT IMAGE
AWT IMAGE

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
CC BY
تبعیت از قوانین COPE

 
این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
..
:: دوره 12، شماره 47 - ( 1400 ) ::
جلد 12 شماره 47 صفحات 25-12 برگشت به فهرست نسخه ها
استفاده از تنوع زیستی ماکروبنتوزها در ارزیابی وضعیت بوم‌شناختی خور زنگی در خلیج‌فارس و ارتباط آن با آلودگی فلزات سنگین در رسوبات
روشا حیدری ، مریم محمدی روزبهانی ، ابراهیم رجب زاده قطرمی ، محمدباقر نبوی
گروه مهندسی محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی اهواز ، mmohammadiroozbahani@yahoo.com
چکیده:   (2637 مشاهده)
پیشینه و اهداف:  توسعه و گسترش صنایع شیمیایی و پتروشیمی در کشورهای نفت‌خیزی نظیر ایران در ایجاد آلودگی بی­‌تاثیر نبوده است. از این‌رو، جهت تضمین بقای اکوسیستم، باید همگام با توسعه این صنایع، پایش مستمر محیط و اجزا زنده و غیرزنده­‌ی اکوسیستم­‌های آبی باید بررسی شود. در مطالعه­‌ی حاضر امکان استفاده از ماکروبنتوزها به‌عنوان شاخص زیستی برای ارزیابی سطح آلودگی خور زنگی به فلزات سنگین مورد بررسی قرار گرفته است.
روش‌ها‌: نمونه‌برداری در تابستان سال 1396 و از 4 ایستگاه در خور زنگی و در زمان جزر کامل انجام شد. از هر ایستگاه رسوبات با استفاده از گرب ون وین (با سطح مقطع 0/25 مترمربع) برای شناسایی کفزیان، اندازه‌گیری فلزات سنگین در رسوب، تعیین مواد آلی و دانه‌بندی رسوبات برداشت شد.
یافته‌ها: در هر 4 ایستگاه ذرات رسی، بخش اصلی رسوبات را تشکیل دادند. میزان مواد آلی 10/98- 6/90 درصد بود که ایستگاه 3 بالاترین درصد و ایستگاه 4 کمترین درصد مواد آلی را داشت. ماکروبنتوزهای شناسایی شده در خور زنگی در پنج رده دوکفه‌ای­‌ها، شکم­‌پایان، پرتاران، سخت‌پو­ستان و ماهی­‌ها و 26 جنس و گونه قرار گرفتند. ایستگاه 1 با 13 گونه بیشترین تعداد گونه­ و ایستگاه 2 بالاترین تعداد ماکروبنتوز در مترمربع و بالاترین میزان شاخص تنوع شانون و یکنواختی را داشت. گونه‌ی Hydroides sp. از پرتاران با 25/97 درصد بالاترین فراوانی را در جمعیت ماکروبنتوزهای خور زنگی داشت. در خور زنگی، پرتاران با 49/1 درصد و دوکفه‌ای با 37/21 درصد فراوان‌ترین رده و ماهیان با 86/0 درصد کمترین فراوانی را داشت. رده  پرتاران در ایستگاه­‌های 1 و 4 با 63/26 و 56/1 درصد و رده دوکفه‌­ای در ایستگاه‌های 2 و 3 با 44 و 33/06 درصد، بالاترین درصد حضور را داشتند. فلز روی، نیکل و کروم با میانگین 32/41، 23/13 و 19/16 میلی­‌گرم بر کیلوگرم بیشترین غلظت را در رسوبات داشتند. سلنیوم کمترین غلظت را در هر 4 ایستگاه داشت. میانگین غلظت فلزات سنگین در رسوبات ایستگاه­‌های 2 و 3 با اختلاف معنی­‌دار با ایستگاه­‌های 1 و 4 آلودگی کمتری داشتند (0/05p< ). محاسبه درجه آلودگی در 4 ایستگاه خور زنگی، درجه شدیداٌ آلوده را برای این ایستگاه‌­ها نشان داد. براساس فاکتور آلودگی، به جز وانادیوم در تمام ایستگاه‌ها و فلز سرب در ایستگاه 2 که در محدوده­‌ی شدیداٌ آلوده قرار دارند، سایر فلزات در محدوده‌ی آلودگی کم تا زیاد قرار داشتند. به این ترتیب غلظت تمام فلزات در خور زنگی در وضعیت هشداردهنده بود.
نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که اولین و مهم‌ترین فاکتور موثر بر روی پراکنش ماکروبنتوزهای خور زنگی درصد ذرات رس بستر، فلزات سنگینی نظیر کادمیوم، سرب، نیکل، وانادیوم، کروم و روی و سپس مواد آلی موجود در بستر بود. همچنین فلز مس در بین فلزات مورد بررسی کمترین تاثیرگذاری و همبستگی را با تعداد ماکروبنتوزها داشت. با توجه به نتایج همبستگی فلزات در رسوبات و تنوع ماکروبنتوزها، مشخص گردید که بین مقادیر فلزات در ایستگاه‌ها و کاهش تنوع بنتوزها، ارتباط مثبت و معنی‌دار وجود دارد و مقادیر فلزات در رسوب در تعیین تراکم، پراکنش و تنوع ماکروبنتوزها موثر می‌­باشد. با توجه به اهمیت ماکروبنتوزها در زنجیره غذایی آبزیان و ورود آلاینده‌های فلزی در ماکروبنتوزها، کل موجودات زنجیره غذایی از جمله ماهیان تحت تاثیر قرار خواهند گرفت و به دلیل خاصیت تجمع بیولوژیکی فلزات سنگین، موجودات دریایی تحت تاثیر این آلاینده‌ها قرار خواهند گرفت. از این‌رو، پیشنهاد می‌شود منابع آلاینده فلزات سنگین در این خور شناسایی و از ورود آنها جلوگیری به عمل آید.
واژه‌های کلیدی: ماکروبنتوز، شاخص‌زیستی، شاخص آلودگی، رسوب، آلودگی، خور موسی
متن کامل [PDF 2039 kb]   (1260 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زيست­ شناسی دريا
دریافت: 1399/10/24 | ویرایش نهایی: 1400/12/18 | پذیرش: 1400/5/17 | انتشار الکترونیک: 1400/7/15



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Heydari R, Mohammadi Roozbahani M, Rajabzadeh Ghatromi E, Nabavi M B. Use of Macrobenthos Biodiversity in Assessing the Ecological Status of Zangi Estuary about Heavy Metal Contamination. Journal of Oceanography 2021; 12 (47) :12-25
URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1625-fa.html

حیدری روشا، محمدی روزبهانی مریم، رجب زاده قطرمی ابراهیم، نبوی محمدباقر. استفاده از تنوع زیستی ماکروبنتوزها در ارزیابی وضعیت بوم‌شناختی خور زنگی در خلیج‌فارس و ارتباط آن با آلودگی فلزات سنگین در رسوبات. اقیانوس شناسی. 1400; 12 (47) :12-25

URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1625-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 47 - ( 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علمی پژوهشی اقیانوس شناسی Journal of Oceanography
Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4657