این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
عضو هیأت علمی، شیلات، منابع طبیعی دریا، علوم و فنون دریایی خرمشهر، خوزستان، ایران ، khodanazary@yahoo.com
چکیده: (2398 مشاهده)
پیشینه و اهداف:ماهی و محصولات دریایی از تولیدات اقتصادی مهم بسیاری از کشورها میباشند. فرآوردههای شیلاتی علیرغم داشتن ارزش غذایی بالا، فسادپذیری زیادی در مقابل عوامل محیطی و عوامل میکروبی دارند و موجب میشود تا فرآیند فساد در ماهی بلافاصله پس از مرگ آغاز شود؛ بنابراین هدف از این بررسی، جداسازی و شناسایی باکتریهای موجود در ماهی کفال پشتسبز با محتویات شکمی تحت شرایط نگهداری در سرما، بهمنظور کاهش و جلوگیری از فرایند فساد بود. روشها: در این مطالعه 86 قطعه ماهی کفال پشتسبز با محتویات داخل شکم و نوع تخلیه شکمی بهصورت تازه از بازارچه ماهیفروشان شهرستان آبادان تهیه گردید. نمونههای ماهی و یخ به نسبت 1 به 2 (وزنی/ وزنی) با جعبههای یونولیتی فورا به آزمایشگاه فرآوری واقع در دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر منتقل گردیدند. جهت شمارش و شناسایی باکتریایی به مدت 16 روز در دو شرایط دمایی یخ (℃0) و یخچال (℃4)نگهداری شدند. یافتهها: روش کار نتایج نشان داد که چهتعداد باکتریهای مزوفیل، سرمادوست و استافیلوکوکوس و باکتریهای تولیدکننده H2S طی زمان نگهداری بهطور معنیداری افزایش یافتند. نتیجهگیری: نتایج شناسایی باکتریهای جداسازی شده نشان داد که در ماهی کفال پشتسبز نگهداری شده در سرما باکتریهای گرم مثبت شامل: Micrococcusspp، Staphylococcus ، Listeria spp.، Corynebacterium spp.،Lactobacillusspp، Bacillus،Staphylococcussp، و باکتریهای گرم منفی شامل: Pseudomonasspp، Klebsiella spp.، Vibrio spp.، Enterobacter، Aeromonas،Shigella، Serratia بودند.
Ghani Kuvei F, Khodanazary A, Zamani I. Evaluation of bacterial spoilage (counting, isolation and identification of bacteria) whole and gutted greenback grey mullet (Chelonsubviridis) in Abadan Central Fish Market during storage at Crushed ice (0℃) and refrigerator (4℃) chilling. Journal of Oceanography 2022; 13 (49) :108-122 URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1462-fa.html
غنی کووئی فاطمه، خدانظری آی ناز، زمانی اسحاق. ارزیابی باکتریایی (شمارش، جداسازی و شناسایی باکتری) ماهی کفال پشت سبز (Chelonsubviridis) موجود در بازار ماهیفروشان مرکزی آبادان با محتویات داخل شکم و نوع تخلیه شکمی طی دوره نگهداری دریخ خرد شده (℃0) و یخچال (℃4). اقیانوس شناسی. 1401; 13 (49) :108-122