نگین درخشش ، احمد سواری ، بابک دوست شناس ، سیمین دهقان مدیسه ، عبدالمجید دورقی
دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر ، negin.biology@gmail.com
اسفنج‌ها یکی از مهم‌ترین منابع در تولیدات طبیعی دریا شناخته شده‌اند. بنابراین، مطالعه‌ی زیست‌شناختی تولید مثل در آنها به‌منظور محافظت و مدیریت این جانداران در بوم‌سامانه‌های آبی، امری ضروری است. با وجود گسترش دانش زیست‌شناسی، اطلاعات موجود در زمینه‌ی ساختمان داخلی زیستی و تولیدمثل در اجتماعات اسفنج‌ها محدود است. این مطالعه با هدف بررسی زیست‌شناختی در گونه‌ای از اسفنج‌ها با نام علمی Dysidea fragilis، در مدت زمان یک‌سال انجام شد. نمونه‌برداری توسط عملیات غواصی در عمق 12 متری از منطقه‌ی استقرار سازه‌های مصنوعی در سواحل بحرکان واقع در شمال غربی خلیج فارس صورت گرفت. نمونه‌ها در ابتدا در متانول 96% نگه‌داری و پس از جداسازی و شناسایی در الکل اتانول 70% قرار داده شدند. به‌منظور مطالعات بافت‌شناسی نیز برش‌هایی به ابعاد 3m1 از نمونه‌ها تهیه و نمونه‌ها وارد مرحله‌ی آب‌گیری شده و به تناوب از مراحل الکل و گزیلول عبور داده شدند. سپس توسط پارافین قالب‌گیری شدند و سپس توسط دستگاه میکروتوم برش‌هایی به ضخامت 5 میکرون از آن‌ها تهیه گردید. در نهایت به‌منظور رنگ‌آمیزی از روش هماتوکسیلین- فوشین استفاده شد. نتایج حاصل از مطالعات بافت‌شناسی بر روی گونه‌ی Dysidea fragilis نشان داد، که دما به‌عنوان عامل مهم و موثر در تولیدمثل افراد این گونه محسوب می‌شود. اسپرماتوسیست‌ها مشابه اووسیت‌ها در فصول سرد سال در اطراف اسپانگوسل (حفره‌ی کانال آب دراسفنج‌ها) شروع به شکل‌گیری کردند. رسیدگی کامل اوژنوس (تخمک) در اواخر فصل پاییز و حداکثر اندازه در آن‌ها به ابعادµm 11/8±24/18 و حداکثر اندازه در اسپرماتوسیست‌ها (سلول‌های اسپرم) در فصل پاییز به ابعاد µm11/5±47/8 و همچنین اندازه‌ی جنین µm05/0±302/75 ثبت گردید.
واژه‌های کلیدی: اسفنج، بافت‌شناسی، سلول‌های تولیدمثلی، Dysidea fragilis، خلیج فارس.
متن کامل [PDF 1155 kb]   (1986 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1393/1/4 | ویرایش نهایی: 1398/4/30 | پذیرش: 1393/1/4 | انتشار الکترونیک: 1393/1/4

Derakhshesh N, Savari A, DoustShenas B, Dehghan Madise S, Doraghi A. Histological Study of Reproduction Indices in Dysidea fragilis Species (phylum: Porifera). Journal of Oceanography 2014; 4 (16) :85-93