[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی ::
اطلاعات نشریه::
راهنمای نویسندگان::
بخش داوری::
ثبت نام و اشتراک::
سیاست های نشریه::
آمار و ارقام نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
تسهیلات پایگاه::
سامانه های پژوهشگاه::
تماس با ما::
::
فرمت مقالات نشریه

فرمت مقاله برای نگارندگان
لطفا قبل از ارسال مقاله، بخش
شیوه‌نامه نگارش مقالات
را مطالعه و مقاله خود را با فرمت جدید نشریه مطابقت دهید 

..
پایگاه ها و نمایه ها


AWT IMAGE
AWT IMAGE
AWT IMAGE

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
CC BY
تبعیت از قوانین COPE

 
این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
..
:: دوره 16، شماره 62 - ( 1404 ) ::
جلد 16 شماره 62 صفحات 123-113 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر حفاظتی فوکوئیدان بر کیفیت و ماندگاری فیله شیر ماهی (Scomberomorus commerson) طی نگهداری در یخچال
سلیم شریفیان
دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار ، sharifian.s@cmu.ac.ir
چکیده:   (13 مشاهده)
پیشینه و اهداف:  ماهی یکی از منابع مهم پروتئین و اسیدهای چرب امگا-۳ است که به دلیل فعالیت آنزیمی و رشد میکروبی، فسادپذیری بالایی دارد. استفاده از ترکیبات زیست‌فعال طبیعی مانند پلی‌ساکاریدهای جلبکی، راهکاری نوین برای افزایش ماندگاری آبزیان به شمار می‌رود. این مطالعه با هدف بررسی اثر تیمار غوطه‌وری فیله شیرماهی در محلول‌های فوکوئیدان (۱، ۳ و ۵٪) بر شاخص‌های میکروبی، فیزیکوشیمیایی و حسی طی نگهداری در یخچال ( 4) به مدت ۱۲ روز انجام شد.
روش‌ها‌:   فیله‌های شیرماهی تازه به مدت ۵ دقیقه در محلول فوکوئیدان با غلظت‌های مختلف غوطه‌ور شدند و سپس در بسته‌بندی سلفونی در دمای یخچال نگهداری شدند. در طول دوره نگهداری، تغییرات میکروبی (باکتری‌های مزوفیل و سرمادوست)، شیمیایی (pH، TVB-N، PV و TBARS) و ارزیابی حسی (رنگ، بو، بافت و پذیرش کلی) در روزهای صفر، سوم، ششم، نهم و دوازدهم بررسی شد.
یافته‌ها:  نتایج نشان داد تیمارهای ۳ و ۵٪ به‌طور معنی‌داری رشد میکروبی را کند کردند و رسیدن به حد غیرقابل مصرف را از روز ششم در نمونه کنترل به روز نهم به تعویق انداختند. افزایش pH و TVB-N در این تیمارها کندتر بود و مقادیر نهایی پایین‌تری نسبت به کنترل ثبت شد. همچنین شاخص‌های اکسیداسیون لیپیدی (PV و TBARS) در ۳ و ۵٪ کمتر از کنترل و ۱٪ بود. از نظر حسی، امتیازهای پذیرش کلی در نمونه‌های کنترل و ۱٪ از روز ششم کاهش یافت، در حالی‌که تیمارهای ۳ و ۵٪ تا روز ششم همچنان قابل‌قبول بودند.   
نتیجه‌گیری:  استفاده از فوکوئیدان در غلظت‌های ۳ و ۵٪ موجب بهبود قابل‌توجه کیفیت میکروبی، شیمیایی و حسی فیله شیرماهی شد و ماندگاری آن را حدود سه روز افزایش داد. با توجه به کارایی مشابه ۳ و ۵٪، غلظت ۳٪ به‌عنوان گزینه بهینه و اقتصادی‌تر برای کاربرد صنعتی پیشنهاد می‌شود.
واژه‌های کلیدی: کیفیت، فوکوئیدان، ماهی شیر، فیله، نگهداری در یخچال
متن کامل [DOCX 3360 kb]   (7 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: شیلات و آبزیان
دریافت: 1404/6/5 | ویرایش نهایی: 1404/7/30 | پذیرش: 1404/6/15 | انتشار الکترونیک: 1404/6/15



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sharifian S. Protective effect of Fucoidan on the quality of narrow-barred Spanish mackerel (Scomberomorus commerson) fillets during refrigerated storage. Journal of Oceanography 2025; 16 (62) :113-123
URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1878-fa.html

شریفیان سلیم. اثر حفاظتی فوکوئیدان بر کیفیت و ماندگاری فیله شیر ماهی (Scomberomorus commerson) طی نگهداری در یخچال. اقیانوس شناسی. 1404; 16 (62) :113-123

URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1878-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 62 - ( 1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علمی پژوهشی اقیانوس شناسی Journal of Oceanography
Persian site map - English site map - Created in 0.11 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4722