این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، z.basir@scu.ac.ir
چکیده: (30 مشاهده)
پیشینه و اهداف:تولید آبزیپروری در سالهای اخیر به طور پیوسته افزایش یافته است. هزینه غذا امروزه بین ۳۰-۶۰% هزینه تولید یک سیستم پرورشی را تشکیل میدهد و میتوان بیان کرد که بالاترین بخش هزینههای آبزیپروری مربوط به تغذیه است. بنابراین پرورشدهندگان و دانشمندان در زمینه آبزیپروری با همکاری همدیگر در تلاش برای به دست آوردن یک جیرهغذایی که از یک طرف دارای تمامی نیازهای غذایی ماهی باشد و از طرف دیگر قیمت تمام شده متناسبی داشته باشد. روشها:برای این منظور تعداد 150 قطعه ماهی تیلاپیا در محدوده وزن 45 –40 گرم بهطور تصادفی در پنج تیمار با سه تکرار توزیع شدند. ماهیان روزانه در سه نوبت و به مدت 8 هفته توسط جیرههای متفاوت تغذیه شدند. در طول دوره ماهیان گروه کنترل روزانه غذای تجاری حاوی 30 درصد پروتئین (100% جیره پودر ماهی) و ماهیان تیمار از جیره های غذایی با نسبتهای مختلف 10،5، 15 و 20% پودر ضایعات مرغ هیدرولیزی به جای پودر ماهی استفاده کردند. در پایان مطالعه، شاخصهای رشد، اندازهگیری ترکیبات لاشه و آزمایشات هیستومورفومتری بر روده ماهیان مورد سنجش قرارگرفت. یافتهها:در مطالعه حاضر کمترین شاخص های رشد و بیشترین تغییرات در تیمار 20 درصد جایگزینی به جای پودر ماهی نسبت به تیمار شاهد مشاهده شد و نتایج این مطالعه نشان داد که ضریب تبدیل غذایی، شاخص سود و میزان کارآیی پروتئین در گروه با 15 درصد جایگزینی از همه گروهها بیشتر بود. از لحاظ ترکیبات لاشه بیشترین میزان پروتئین تام و چربی در گروه 15 درصد جایگزینی دیده شد. در بررسیهای بافتشناسی درگروههای مختلف نسبت به تیمار شاهد تخریب بافتی مشاهده نشد که نشاندهنده انتریت رودهای در ماهی باشد، اما در گروه با 20% جایگزینی کمی نفوذ سلولهای التهابی و تخریب بافتی مشاهده شد. از طرفی با بررسیهای هیستومتری ویلیهای روده در گروه با 15% جایگزینی طول و عرض ویلی ها افزایش یافته بود که این مورد نشاندهنده افزایش جذب مواد غذایی است. نتیجهگیری:نتایج حاصل از این مطالعه حاکی از آن است که پودر ضایعات مرغ هیدرولیزی به جای پودر ماهی را میتوان تا میزان حداکثر 15 درصد جایگزین پودر ماهی در جیره غذایی ماهی تیلاپیا بدون اینکه تأثیر منفی بر روی عملکرد رشد و پارامترهای بافت شناسی روده داشته باشد.