[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی ::
اطلاعات نشریه::
راهنمای نویسندگان::
بخش داوری::
ثبت نام و اشتراک::
سیاست های نشریه::
آمار و ارقام نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
تسهیلات پایگاه::
سامانه های پژوهشگاه::
تماس با ما::
::
فرمت مقالات نشریه

فرمت مقاله برای نگارندگان
لطفا قبل از ارسال مقاله، بخش
شیوه‌نامه نگارش مقالات
را مطالعه و مقاله خود را با فرمت جدید نشریه مطابقت دهید 

..
پایگاه ها و نمایه ها


AWT IMAGE
AWT IMAGE
AWT IMAGE

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
CC BY
تبعیت از قوانین COPE

 
این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
..
:: ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
کارایی آمین‌های بیوژن در ارزیابی کیفیت ماهی باس دریایی آسیایی پرورش یافته در قفس طی نگهداری در شرایط انجماد
مریم سرگلزایی ، سراج بیتا ، فاطمه ناصری
دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار ، serajbita@yahoo.com
چکیده:   (129 مشاهده)
پیشینه و اهداف: در سال‌های اخیر، ایمنی و کیفیت مواد غذایی به مسائلی حیاتی در سلامت عمومی تبدیل شده‌ است، این امر ناشی از افزایش آگاهی مصرف‌کننده و جهانی شدن بازارهای مواد غذایی است. اندازه­گیری آمین­های بیوژن که از دکربوکسیلاسیون اسیدهای آمینه توسط باکتری­ها در مواد غذایی غنی از پروتئین تشکیل می­گردند، یکی از کاربردی­ترین روش­ها برای ارزیابی کیفیت در ماهی است، متداول­ترین آمین­های بیوژن موجود در غذاهای دریایی شامل هیستامین، تیرامین، پوترسین، اسپرمین، اسپرمیدین و کدورین هستند، .بنابراین مطالعه حاضر با هدف ارزیابی کیفیت ماهی باس دریایی آسیایی پرورش یافته در قفس بر اساس سنجش تغییرات آمین­های بیوژن طی 6 ماه نگهداری در حالت انجماد انجام شد.
روش‌ها‌: ماهیان باس دریایی آسیایی بلافصله پس از صید از قفس های پرورشی خلیج چابهار به صورت یک در میان در داخل یونولیت حاوی پودر یخ قرار داده شده و به کارخانه فرآوری ماهی پسابندر واقع در شهرستان دشتیاری جهت انجماد و نگهداری در سردخانه با دمای 18- درجه سانتی­گراد منتقل شدند. پس از بسته­بندی ماهیان درداخل کیسه­های پلی­اتیلنی عمل انجماد در دمای 36- درجه سانتی­گراد انجام شد. در ضمن تعدادی از نمونه­های ماهیان بلافاصله پس از صید به عنوان نمونه تازه و شاهد جهت سنجش آمین­های بیوزن به آزمایشگاه منتقل شدند. آمین­های بیوژن مورد مطالعه شامل تیرامین، هیستامین، کدورین، پوترسین، اسپرمین و اسپرمیدین بودند. جهت سنجش آمین های بیوژن ماهیان انتقال یافته به کارخانه فرآوری، پس از 6 ماه نگهداری ماهیان در سردخانه با دمای 18- درجه سانتی­گراد هر ماه یکبار نمونه برداری انجام شد. و سنجش آمین­های بیوزن از طریق استخراج اسیدی و مشتق سازی صورت گرفت.
یافته‌ها: طبق نتایج مقادیر آمین­های بیوژن پوترسین و کدورین در مقایسه با نمونه­های تازه با گذشت زمان افزایش و  اسپرمین و اسپرمیدین کاهش معناداری داشته است (05/0P<). میزان هیستامین هر چند که بین روز صفر و ماه ششم  نگهداری تفاوت معناداری نشان نداد (05/0P>)، اما میزان آن بین بقیه زمان­های نگهداری با افزایش معناداری همراه بوده است (05/0P<). در نمونه­های تازه بالاترین میزان آمین بیوژن مربوط به اسپرمین و اسپرمیدین بود. هیستامین در نمونه­های تازه نسبت به نمونه­های منجمد بیشتر بود و سپس کاهش یافت و در پایان دوره نگهداری مجددا افزایش یافت، اما به بالاتر از حد مجاز نرسید. تیرامین نیز در کنار هیستامین به عنوان یکی دیگر از آمین­های بیوژن خطرناک تا پایان دوره نگهداری شناسایی نشد، بنابراین نمی­توانند به عنوان عامل ایجاد کننده خطر در ماهی باس دریایی آسیایی مطرح باشند. پوترسین و کدورین با گذشت زمان روند افزایشی یکنواختی نشان دادند و در نمونه­های نگهداری شده در حالت انجماد بیشترین میزان آمین بیوژن مربوط به پوترسین بود.
نتیجه‌گیری: با توجه به روند افزایشی یکنواخت پوترسین و کدورین با گذشت زمان و بالا بودن مقدار پوترسین می­توان گفت که این دو آمین بیوژن کارایی بهتری نسبت به بقیه در ارزیابی کیفیت این ماهی دارند. مقادیر اسپرمین و اسپرمیدین هر چند بالاتر از سایذ آمین­های بیوژن بود، اما بدلیل روند کاهشی نمی­توانند به عنوان شاخص کیفیت مناسبی برای این ماهی در نظر گرفته شوند. مقادیر بدست آمده از تمام آمین­های بیوژن تا پایان دوره نگهداری کمتر از حد مجاز تعیین شده بود که بیانگر کیفیت خوب ماهیان باس دریایی آسیایی طی 6 ماه نگهداری در سردخانه است و با توجه به نتایج بدست آمده کیفیت این ماهیان تا پایان دوره نگهداری در دمای 18- درجه سانتی­گراد ایمن ارزیابی شد.
واژه‌های کلیدی: ارزیابی کیفیت، آمین بیوژن، ماهی باس دریایی آسیایی، پرورش در قفس
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: شیلات و آبزیان
دریافت: 1403/12/30 | ویرایش نهایی: 1404/6/5 | پذیرش: 1404/6/5


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علمی پژوهشی اقیانوس شناسی Journal of Oceanography
Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4718