تعیین روش شاخص کیفی ماهی کفال خاکستری Chelon subviridis کامل نگهداری شده در یخ و تخمین ماندگاری آن
|
فاطمه غنی کوویی ، آی ناز خدانظری ، اسحاق زمانی  |
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران. ، khodanazary@yahoo.com |
|
چکیده: (22 مشاهده) |
پیشینه و اهداف: این مطالعه با هدف توسعه یک روش شاخص کیفیت برای ماهی کفال خاکستری کامل ذخیره شده در یخ و تخمین ماندگاری آن در طول 16 روز ذخیرهسازی انجام شد.
روشها: برای این منظور، آنالیز دورهای میکروبیولوژیکی (مزوفیل کل، سرمادوست)، خصوصیات فیزیکوشیمیایی (TVB-N، TMA، pH، TBARS و FFA)، رنگ سنجی و آنالیز حسی (پروتکل روش شاخص کیفیت) انجام شد.
یافتهها: برای همبستگی ویژگیهای روش شاخص کیفیت از رگرسیون حداقل مربعات جزئی (PLS) و برای بررسی متغیرها به عنوان تابعی از زمان ذخیرهسازی از تحلیل رگرسیون خطی استفاده شد. تجزیه و تحلیل مؤلفه اصلی (PCA) برای تفسیر پارامترهای کیفیت فیزیکوشیمیایی و باکتریولوژیکی استفاده شد. طرح روش شاخص کیفیت (QIM) بر اساس 34 نقطه ضعف ایجاد شد که در آن صفر نشان دهنده تازگی کلی است. شاخص کیفی (QI) یک رابطه خطی با زمان ذخیره سازی نشان داد (QIM= 7.633× storage time-9.433, R2= 0.975)، و زمان ذخیره باقی مانده را می توان با دقت 3 ± روز تخمین زد.
نتیجهگیری: از ادغام داده های حسی، میکروبیولوژیکی و فیزیکوشیمیایی، می توان تخمین زد که ماندگاری ماهی کفال کامل یخ ذخیره شده 12 روز است. |
|
واژههای کلیدی: Chelon subviridis، تحلیل حسی، روش شاخص کیفیت، ماندگاری. |
|
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
شیلات و آبزیان دریافت: 1403/9/18 | ویرایش نهایی: 1404/6/15 | پذیرش: 1404/6/15
|
|
|
|