ارزیابی مقایسه ای تاثیر پوشش های دولایه پکتین/ کیتوزان غنی شده با اسانس ترخون بر خواص کیفی ماهی ماکرل Scomberomorus commerson طی نگهداری در یخچال
|
مهسا اسماعیلی ، آی ناز خدانظری  |
دانشگاه گنبد کاووس ، khodanazary@yahoo.com |
|
چکیده: (82 مشاهده) |
پیشینه و اهداف: هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر پوشش های دولایه پکتین/کیتوزان غنی شده با اسانس ترخون (Artemisia dracunculus) بر خواص میکروبیولوژیکی، فیزیکوشیمیایی و حسی فیله ماهی ماکرل Scomberomorus commerson در طول نگهداری در یخچال بود.
روش ها: فیله های ماهی در پنچ گروه شامل 1) تیمار شاهد، 2) پوشش دولایه پکتین/کیتوزان و 3) پوشش دولایه پکتین/کیتوزان+ اسانس ترخون غوطه ور شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد که پوشش های پکتین/ کیتوزان ترکیب شده با اسانس ترخون می تواند منجر به توسعه پوشش های فعال با فعالیت ضد باکتریایی عالی برای مهار رشد باکتری ها (باکتری های مزوفیل، سایکروتروف و اسید لاکتیک) ایجاد کند. پوشش های پکتین/ کیتوزان غنیشده با اسانس ترخون در نمونههای ماهی ماکرل میتواند خواص فیزیکوشیمیایی را به تاخیر بیاندازد و کیفیت ماهی را در طول نگهداری در یخچال حفظ کند. تفاوت معنی داری بین پوشش های مخلوط به تنهایی و پوشش های مخلوط غنی شده با اسانس ترخون وجود داشت (05/0p<). . نتایج ارزیابی حسی نشان داد که پوشش های دولایه پکتین/کیتوزان غنی شده با اسانس ترخون می تواند کیفیت حسی ماهی ماکرل را بهبود دهد.
نتیجه گیری: با توجه به ویژگیهای کیفی، ترکیب اسانسها یا سایر پلیمرهای زیستی در پوششهای خوراکی میتواند فساد باکتریایی و فیزیکوشیمیایی غذاهای دریایی را در طول نگهداری در سرما کاهش دهد.
|
|
واژههای کلیدی: ماکرل، پکتین، کیتوزان، اسانس ترخون، پوشش، ماندگاری. |
|
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
شیلات و آبزیان دریافت: 1403/9/2 | ویرایش نهایی: 1403/12/18 | پذیرش: 1403/12/15
|
|
|
|