[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی ::
اطلاعات نشریه::
راهنمای نویسندگان::
بخش داوری::
ثبت نام و اشتراک::
سیاست های نشریه::
آمار و ارقام نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
تسهیلات پایگاه::
سامانه های پژوهشگاه::
تماس با ما::
::
فرمت مقالات نشریه

فرمت مقاله برای نگارندگان
لطفا قبل از ارسال مقاله، بخش
شیوه‌نامه نگارش مقالات
را مطالعه و مقاله خود را با فرمت جدید نشریه مطابقت دهید 

..
پایگاه ها و نمایه ها


AWT IMAGE
AWT IMAGE
AWT IMAGE

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
CC BY
تبعیت از قوانین COPE

 
این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
..
:: ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
توسعه طلبی دریایی مبتنی بر ژئوپلیتیک از قرن 19 تا 21
حمید رضا محمدی ، محسن عزیززاده طسوج
دانشگاه شهید بهشتی ، m.azizzadeh@modares.ac.ir
چکیده:   (80 مشاهده)
پیشینه و مبانی نظری پژوهش:  اهمیت دریا و سواحل و نقش آن‌ها در ژئوپلیتیک دنیا غیرقابل‌انکار و توجه به آن نیز ضروری است. طرح توسعه قدرت (برنده‌شدن جنگ در زمان دریا) یعنی به چالش کشیدن و خطر درگیری شدید با یک قدرت دریایی دیگر تثبیت شده است. این مقاله با بررسی چهار مطالعه موردی که سه مورد آن به مطالعه آرمان‌های دریایی قدرت‌های بزرگ ملی‌گرایانه قرن نوزدهم و بیستم و یک مطالعه موردی با عنوان بررسی جاه‌طلبی اخیر چین برای دستیابی به توانمندی‌های دریایی و میل به رسیدن به قدرت بزرگ جهانی می‌پردازد. این پژوهش، ملی‌گرایی دریایی این کشورها را در چارچوب شرایط ژئوپلیتیکی متمایز آن‌ها و چالش‌های منافع امنیتی قاره‌ای آن‌ها مورد توجه قرار داده و شکست‌های توسعه‌طلبی دریایی فرانسه و آلمان را توضیح می‌دهد؛ و در رابطه با تک موردی چین به مطالعه منابع مادی و ملی‌گرایانه جاه‌طلبی‌های دریایی چین می پردازد. همچنین توسعه‌طلبی اخیر دریایی چین را در چارچوب شرایط ژئوپلیتیک چین پس از جنگ سرد تحلیل می‌کند، چشم‌انداز موفقیت چین را در نظر می‌گیرد و پیامدهای آن را برای قدرت‌های بزرگ همچون ایالات متحده بررسی می‌کند.
روش‌شناسی:  این پژوهش از لحاظ نوع، کاربردی بوده و با روش تحلیل تطبیقی تاریخی مورد بحث قرار گرفته است.
یافته‌ها و نتیجه‌گیری:  این پژوهش نشان می‌دهد که ناسیونالیسم دریایی برخلاف "ملاحظات راهبردی واقع‌گرایانه یا یک انگیزه بی‌امان برای امنیت یا منافع فوری امنیت ملی" انگیزه‌های پرهزینه تجدید نظر طلب و دستاوردهای دریایی استراتژیک معکوس را هدایت می‌کند که توجه را از سیاست‌گذاری واقع‌گرایانه منحرف می‌کند. یعنی این راهبرد (ناسیونالیسم دریایی) اغلب به شکست استراتژیک‌های مهم کمک می‌کند. چنین حرکت‌های ناسیونالیستی نه‌تنها شکست‌های پرهزینه جاه‌طلبی‌های دریایی فرانسه و آلمان که در این مقاله مورد بحث قرار گرفت را توضیح می‌دهد، بلکه جاه‌طلبی‌های شکست‌خورده فرانسه در اوایل قرن نوزدهم در طول جنگ‌های ناپلئونی، جاه‌طلبی‌های دریایی روسیه در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، جاه‌طلبی‌های دریایی ژاپن در ۱۹۳۰ و جاه‌طلبی‌های دریایی اتحاد جماهیر شوروی در دهه‌های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ را نیز تبیین و نتیجه گیری می‌کند.
واژه‌های کلیدی: دریا، توسعه‌طلبی، قدرت های بزرگ، ژئوپلیتیک.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت دریا / ژئوپلیتیک
دریافت: 1403/6/9 | ویرایش نهایی: 1403/11/3 | پذیرش: 1403/11/1



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علمی پژوهشی اقیانوس شناسی Journal of Oceanography
Persian site map - English site map - Created in 0.13 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4657