این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
پیشینه و اهداف: کویر وسیع لوت در بخش مرکزی ایران قرار دارد و شامل پدیدههای زمینشناسی مختلف از جمله دشت لوت، گرمترین نقطه زمین، بزرگترین کلوتها، وسیعترین تپههای ماسهای و مرتفعترین نبکاها و غیره است. کلوتهای فهرج یکی از زیباترین پدیده های طبیعی است که نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند. با این وجود تاکنون هیچ مطالعه دیرینه شناسی و تعیین سن بر روی کلوت ها انجام نشده و گزارشی در این زمینه وجود ندارد. تنها سن گزارش شده (هولوسن) بر اساس نقشه زمین شناسی 1:100000 نرماشیر انجام شده است. در این مطالعه کلوت های فهرج واقع در جنوب شرقی شهر کرمان جهت تعیین سیستماتیک استراکدها و مطالعه دیرینهبومشناسی مورد بررسی قرار گرفته است. روشها:پس از بررسی اولیه و مطالعات میدانی، کلوت های مذکور انتخاب و نمونه گیری شدند. به منظور بررسی استراکدهای کلوت های فهرج، 12 نمونه از کلوتی با ارتفاع 180 سانتی متر و از عمق تقریبی 30 تا 50 سانتی متر برداشت و به شرح ذیل آمادهسازی شد. نمونه های جمع آوری شده به آزمایشگاه منتقل شدند و به مدت 24 ساعت در ظرف حاوی آب و آب اکسیژنه (10 سی سی آب اکسیژنه 15 درصد در یک لیتر آب) قرار گرفتند. نمونه ها با الک مش 30 و 60 شسته شدند. سپس تمام استراکدهای موجود در هر نمونه با یک برس برداشته شد و روی یک لام قرار گرفت تا زیر میکروسکوپ بررسی شود. پس از مطالعه، گونه های انتخاب شده با میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) تصویربرداری شدند.
یافتهها: در این مطالعه 15جنس و 21 گونه از استراکودها شناسایی شد. فونای استراکودی کلوت مورد مطالعه در ایران مرکزی در مقایسه با سایر حوضههای رسوبی از تنوع کم تا متوسطی برخوردارند و اغلب گونهها فراوانی پایینی دارند. لکن با توجه به حضور و رخدادهای زیستی گونههای استراکود، شرایط محیطی دیرینه بررسی شد.
نتیجهگیری:وجود استراکدهای شاخص در نمونه های مورد مطالعه داده های بسیار مفیدی در مورد شرایط دیرینه بوم شناسی به ما می دهد. وجود شاخصهای آب گرم (CytherelloideaandCytherella) و نبود شاخصهای آب سرد، شرایط آبهای سطحی گرم را در این منطقه نشان میدهد. در این بررسی، بر اساس Xestoleberis شرایط اکسیژن بالا پیشنهاد شد و با توجه به حضورCytherelloidea منطقه مورد مطالعه در محیط دریایی کم عمق در عرض جغرافیایی نسبتا کم نهشته شده است.
Notghi Moghaddam M, Mostafavi B. Systematics of the Fahrej calut ostracods in the southeast of Kerman and investigation of the paleomarine environmental conditions. Journal of Oceanography 2024; 15 (57) :86-99 URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1807-fa.html
نطقی مقدم مرضیه، مصطفوی بیتا. سیستماتیک استراکودهای کلوتهای فهرج در جنوب شرق کرمان و بررسی شرایط محیط دریایی دیرینه. اقیانوس شناسی. 1403; 15 (57) :86-99