[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]

AWT IMAGE

CC BY
تبعیت از قوانین COPE

این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
:: ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
تغییرات سطح آب دریا و اثرات آن بر جنگل‌های مانگرو ایران ‌(مورد مطالعه: منطقه حفاظت شده حرا)‌
پروانه سبحانی ، افشین دانه کار
دانشگاه تهران، دانشکده منابع طبیعی، کرج، ایران ، danehkar@ut.ac.ir
چکیده:   (91 مشاهده)
طی دهه‌های اخیر با توجه به گرمایش جهانی و تغییرات اقلیم، سطح آب دریای خلیج فارس افزایش یافته است که این ‏تغییرات منجر به افزایش میزان رسوب‌گذاری و عقب‌نشینی مانگروهای منطقه حفاظت شده حرا به سمت خشکی شده است. بر این اساس در مطالعه ‏حاضر به بررسی روند تغییرات سطح آب دریای خلیج‌فارس طی سال‌های 2000-2023 و همچنین بررسی وسعت جنگل‌های مانگرو منطقه حفاظت شده حرا در استان هرمزگان در طی این سال‌ها پرداخته شد. در این مطالعه، روند نوسانات آب خلیج فارس با استفاده از تصاویر  ‏L5-TM‏ برای سال‌ 2000 و ‏L8‏ و ‏‏OLI-TIRS‏ برای ‏سال 2023 در سامانه تحت وب ‏گوگل ارث انجین (‏GEE‏)‏ ‏ مورد پایش و تحلیل قرار گرفت. بدین ترتیب نقشه‌های پایش تغییرات سطح آب دریای خلیج فارس بر اساس ‏شاخص نرمال شده تفاوت ‏پهنه‌های آبی (‏NDWI‏)‏ ‏ ‏استخراج و به دو کلاس آبی و غیرآبی طبقه‌بندی شد. ‏در ادامه با استفاده از آزمون های آماری ‏کولموگروف اسمیرنوف و  ضریب همبستگی ناپارامتری اسپیرمن به بررسی ارتباط تغییرات سطح آب خلیج فارس با وسعت مانگروهای منطقه حفاظت شده حرا پرداخته شد. همان‌طور که نتایج نشان داد، نوسانات آب خلیج فارس طی سال‌های 2000 تا 2023، روند افزایشی داشته است، ‏به‌طوری‌که سطح آب دریا در سال 2000 برابر با 5 میلی‌متر بوده است و در سال 2023 این تغییرات به 90 میلی‌متر رسیده ‏است. همچنین نتایج تغییرات وسعت جنگل‌های مانگرو منطقه حفاظت شده حرا حاکی از آن است که این رویشگاه ‏طبیعی در سال 2023 در مقایسه با سال 2000 روند کاهشی داشته ‏است. در ‏این راستا، تحلیل ارتباط تغییرات سطح آب خلیج‌فارس و وسعت مانگروهای این منطقه، حاکی از آن است که طی ‏سال‌های مورد مطالعه همبستگی بالایی در بین این دو متغیر قابل مشاهده است. بدین معنا که رابطه مستقیمی بین افزایش ‏تغییرات سطح آب خلیج فارس و کاهش وسعت جنگل‌های مانگرو منطقه حفاظت شده حرا وجود دارد. بدین ترتیب، افزایش مداوم سطح آب دریا و پیامدهای ناشی از آن می‌تواند یکی از مهمترین دلایل کاهش سطح رویشگاه‌های مانگرو در آینده باشد. از این‌رو، با توجه به اهمیت رویشگاه‌های مانگرو منطقه حفاظت شده حرا‏ به‌عنوان تأمین کننده طیف وسیعی از خدمات بوم‌سازگان و همچنین تنوع زیستی بالا باید راه‌کارهای مدیریتی در راستای کنترل و کاهش پیامدها و خطرات ناشی از نوسانات آب دریای خلیج فارس در نظر گرفته شود.

واژه‌های کلیدی: نوسانات سطح آب دریا، خلیج فارس، جنگل‌های مانگرو، منطقه حفاظت شده حرا، هرمزگان

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت (محیط زیست، توسعه مناطق ساحلی و...)
دریافت: 1403/2/28 | ویرایش نهایی: 1403/4/30 | پذیرش: 1403/4/30

بازنشر اطلاعات