سعید شربتی
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، s_sharbaty@yahoo.com
پیشینه و مبانی نظری پژوهش: خلیج گرگان یگانه خلیج ایران در کرانه­های جنوبی دریای کاسپی است که در چند دهه گذشته به سبب کاهش تراز آب دریای کاسپی با خطر خشکی­زدگی روبه­رو گردیده است. تردیدی نیست که آنچه در دریای کاسپی درحال وقوع می­باشد بخشی از رفتار طبیعی اقلیم به­واسطه گرمایش کره زمین است که کنشگری­های انسانی به آن شتاب بخشیده است. باوجود تلاش­های صورت گرفته از سوی جامعه علمی کشور برای توجیه برنامه سازگاری گام به گام با دگرگونی­های اقلیمی در خلیج گرگان، همچنان تلاش­های انجام شده بر پایه شیوه­های مقابله­ای با روند رو به کاهش تراز دریا و احیای خلیج گرگان قرار گرفته است. ازاین­رو نیاز بود تا به نحوی نسبت به اثرات کاهش تراز آب بر خلیج گرگان و به ویژه بنادر، اسکله­ها و لنگرگاه­های آن که روزگاری در کرانه­های خلیج و حوزه تاثیر آن برقرار بوده است، پژوهشی به عمل آید. ازدیگرسو، به سبب نبود داده­های علمی و تاریخی نسبت به بررسی ابنیه دریایی خلیج گرگان از آغاز دوره سرد یخبندان کوچک تا به امروز همت گذارده شده است.
روش­شناسی: روش پژوهش توصیفی و تحلیلی و اسنادی است و استناد به منابع دست اول و مکاتبات تاریخی در اولویت قرار گرفته است. در این پژوهش از یافته­های علمی ترازسنجی برای انطباق با داده­ها و گفته­های تاریخی استفاده گردید.
یافته­ها: برپایه بررسی­های انجام شده در 700 سال گذشته در کرانه­ها و حوزه تاثیر خلیج گرگان ابنیه دریایی همچون بندرِ نیم­مردان، بندرِ قره­تپه (بهشهر)، بندرِ شاه­کیله، بندرِ گرادوین، اسکله قدیم گز و بندرِ جدید گز، لنگرگاهِ باغو، اسکله قره­سو، بندرِ شاه و بندرِ ترکمن، بندرِ گمیشان، اسکله خواجه­نفس و بندرِ جدید خواجه­نفس، اسکله آشور کوچک و بندرگاهِ آشور بزرگ برقرار بوده است. امروزه از تمامی بنادر، اسکله­ها و لنگرگاه­های یاد شده تنها بقایای گز، ترکمن، خوجه­نفس و آشور کوچک برقرار بوده و مابقی به سبب کاهش تراز آب و خشکی­زدگی رفته­رفته از برگه­های تاریخ رو به فراموشی سپرده شده است.
نتیجه­گیری: با نگاه به پژوهش­های انجام شده درباره آینده تراز آب دریای کاسپی و گمانه­ها برای ادامه کاهش تراز آب دریا در یک سده پیش­رو، امید است مسئولین و جامعه علمی نسبت به تغییر رویه درباره رویارویی با مشکلات خلیج گرگان با سرلوحه قرار دادن از وقایع تاریخی و همچنین با اجرای برنامه سازگاری گام به گام با طبیعت در خلیج گرگان از هدر رفت سرمایه کشور و ایجاد فرصت­های اقتصادی و اکولوژیکی سازگار و پایدار اقدام نمایند.

واژه‌های کلیدی: خلیج گرگان، عصر یخبندان کوچک، کاهش تراز آب، بندر، اسکله، لنگرگاه.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت (محیط زیست، توسعه مناطق ساحلی و...)
دریافت: 1402/11/2 | ویرایش نهایی: 1403/3/16 | پذیرش: 1403/3/16 | انتشار الکترونیک: 1402/12/15

sharbaty S. Studying the Gorgan Bay ports from the beginning of the Little Ice Age to the present day. Journal of Oceanography 2024; 14 (56) :115-127

شربتی سعید. بررسی آثار افت و خیز تراز دریای کاسپی بر بنادر خلیج گرگان از آغاز عصر یخبندان کوچک تا به امروز. اقیانوس شناسی. 1402; 14 (56) :115-127