[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی ::
اطلاعات نشریه::
راهنمای نویسندگان::
بخش داوری::
ثبت نام و اشتراک::
سیاست های نشریه::
آمار و ارقام نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
تسهیلات پایگاه::
سامانه های پژوهشگاه::
تماس با ما::
::
فرمت مقالات نشریه

فرمت مقاله برای نگارندگان
لطفا قبل از ارسال مقاله، بخش
شیوه‌نامه نگارش مقالات
را مطالعه و مقاله خود را با فرمت جدید نشریه مطابقت دهید 

..
پایگاه ها و نمایه ها


AWT IMAGE
AWT IMAGE
AWT IMAGE

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
CC BY
تبعیت از قوانین COPE

 
این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
..
:: دوره 14، شماره 56 - ( 1402 ) ::
جلد 14 شماره 56 صفحات 127-115 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی آثار افت و خیز تراز دریای کاسپی بر بنادر خلیج گرگان از آغاز عصر یخبندان کوچک تا به امروز
سعید شربتی
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، s_sharbaty@yahoo.com
چکیده:   (499 مشاهده)
پیشینه و مبانی نظری پژوهش: خلیج گرگان یگانه خلیج ایران در کرانه­های جنوبی دریای کاسپی است که در چند دهه گذشته به سبب کاهش تراز آب دریای کاسپی با خطر خشکی­زدگی روبه­رو گردیده است. تردیدی نیست که آنچه در دریای کاسپی درحال وقوع می­باشد بخشی از رفتار طبیعی اقلیم به­واسطه گرمایش کره زمین است که کنشگری­های انسانی به آن شتاب بخشیده است. باوجود تلاش­های صورت گرفته از سوی جامعه علمی کشور برای توجیه برنامه سازگاری گام به گام با دگرگونی­های اقلیمی در خلیج گرگان، همچنان تلاش­های انجام شده بر پایه شیوه­های مقابله­ای با روند رو به کاهش تراز دریا و احیای خلیج گرگان قرار گرفته است. ازاین­رو نیاز بود تا به نحوی نسبت به اثرات کاهش تراز آب بر خلیج گرگان و به ویژه بنادر، اسکله­ها و لنگرگاه­های آن که روزگاری در کرانه­های خلیج و حوزه تاثیر آن برقرار بوده است، پژوهشی به عمل آید. ازدیگرسو، به سبب نبود داده­های علمی و تاریخی نسبت به بررسی ابنیه دریایی خلیج گرگان از آغاز دوره سرد یخبندان کوچک تا به امروز همت گذارده شده است.
روش­شناسی: روش پژوهش توصیفی و تحلیلی و اسنادی است و استناد به منابع دست اول و مکاتبات تاریخی در اولویت قرار گرفته است. در این پژوهش از یافته­های علمی ترازسنجی برای انطباق با داده­ها و گفته­های تاریخی استفاده گردید.
یافته­ها: برپایه بررسی­های انجام شده در 700 سال گذشته در کرانه­ها و حوزه تاثیر خلیج گرگان ابنیه دریایی همچون بندرِ نیم­مردان، بندرِ قره­تپه (بهشهر)، بندرِ شاه­کیله، بندرِ گرادوین، اسکله قدیم گز و بندرِ جدید گز، لنگرگاهِ باغو، اسکله قره­سو، بندرِ شاه و بندرِ ترکمن، بندرِ گمیشان، اسکله خواجه­نفس و بندرِ جدید خواجه­نفس، اسکله آشور کوچک و بندرگاهِ آشور بزرگ برقرار بوده است. امروزه از تمامی بنادر، اسکله­ها و لنگرگاه­های یاد شده تنها بقایای گز، ترکمن، خوجه­نفس و آشور کوچک برقرار بوده و مابقی به سبب کاهش تراز آب و خشکی­زدگی رفته­رفته از برگه­های تاریخ رو به فراموشی سپرده شده است.
نتیجه­گیری: با نگاه به پژوهش­های انجام شده درباره آینده تراز آب دریای کاسپی و گمانه­ها برای ادامه کاهش تراز آب دریا در یک سده پیش­رو، امید است مسئولین و جامعه علمی نسبت به تغییر رویه درباره رویارویی با مشکلات خلیج گرگان با سرلوحه قرار دادن از وقایع تاریخی و همچنین با اجرای برنامه سازگاری گام به گام با طبیعت در خلیج گرگان از هدر رفت سرمایه کشور و ایجاد فرصت­های اقتصادی و اکولوژیکی سازگار و پایدار اقدام نمایند.
 
واژه‌های کلیدی: خلیج گرگان، عصر یخبندان کوچک، کاهش تراز آب، بندر، اسکله، لنگرگاه.
متن کامل [PDF 1564 kb]   (188 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت (محیط زیست، توسعه مناطق ساحلی و...)
دریافت: 1402/11/2 | ویرایش نهایی: 1403/3/16 | پذیرش: 1403/3/16 | انتشار الکترونیک: 1402/12/15



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

sharbaty S. Studying the Gorgan Bay ports from the beginning of the Little Ice Age to the present day. Journal of Oceanography 2024; 14 (56) :115-127
URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1787-fa.html

شربتی سعید. بررسی آثار افت و خیز تراز دریای کاسپی بر بنادر خلیج گرگان از آغاز عصر یخبندان کوچک تا به امروز. اقیانوس شناسی. 1402; 14 (56) :115-127

URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1787-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 56 - ( 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علمی پژوهشی اقیانوس شناسی Journal of Oceanography
Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4657