[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی ::
اطلاعات نشریه::
راهنمای نویسندگان::
بخش داوری::
ثبت نام و اشتراک::
سیاست های نشریه::
آمار و ارقام نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
تسهیلات پایگاه::
سامانه های پژوهشگاه::
تماس با ما::
::
فرمت مقالات نشریه

فرمت مقاله برای نگارندگان
لطفا قبل از ارسال مقاله، بخش
شیوه‌نامه نگارش مقالات
را مطالعه و مقاله خود را با فرمت جدید نشریه مطابقت دهید 

..
پایگاه ها و نمایه ها


AWT IMAGE
AWT IMAGE
AWT IMAGE

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
CC BY
تبعیت از قوانین COPE

 
این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
..
:: دوره 15، شماره 58 - ( 1403 ) ::
جلد 15 شماره 58 صفحات 14-1 برگشت به فهرست نسخه ها
استراتژی‌های رهگیری تردد و مهاجرت غیرقانونی در قلمروهای دریایی
افشین کرمی
دانشگاه شهید چمران اهواز ، a.karami@scu.ac.ir
چکیده:   (201 مشاهده)
پیشینه و مبانی نظری پژوهش: دریا مکانی است که در آن مرزها و تمهیدات مرزی در حال تکثیر هستند و جایی است که در آن می­توان سیاست­ها و استراتژی­های رهگیری دریایی کشورها را مورد بررسی قرار داد. هدف حکومت­های ملی از رهگیری دریایی آن است که قلمروهای دریایی خود را در برابر عناصر نامطلوب نفوذناپذیر کنند و در عین حال در برابر گروه­ها و افراد مطلوب و نیز کالاها و خدمات خاص نفوذپذیر باقی بمانند. سیاست­های مهاجرتی کشورهای مقصد نقش مهمی در گسترش مسیرهای مهاجرت و عملیات­های قاچاق دارند. همزمان با انجام تمهیدات فراساحلی توسط مقامات، عملیات­های قاچاق افراد نیز ترفندها و مسیرها را تغییر می­دهند. در سراسر جهان، تشدید تمهیدات مرزی منجر به پیچیده­تر شدن شبکه­های قاچاق می­شود و احتمال زیاد قاچاقچیان دست به اقداماتی می­زنند که خطر و هزینه سفرهای مهاجران را افزایش می­دهد. رهگیری در دریا امکان کشش مکانی و جغرافیایی مرزها را فراهم می­سازد و مرزهای دریایی را متحرک ساخته است. مهاجرانی که در دریا بازداشت می­شوند اساساً برای جرمی که هنوز مرتکب نشده­اند دستگیر می­شوند زیرا آنها هنوز مرزهای کشور مقصد خود را نقض نکرده­اند. کشورهای مبدأ، مقصد و ترانزیت هر کدام استراتژی­های دریایی مختلفی برای مهار و مسدودسازی مسیرهای دریایی مهاجران غیرقانونی اتخاذ کرده­اند و شناسایی و تحلیل این استراتژی­ها حائز اهمیت است.
روش‌شناسی: این تحقیق به لحاظ ماهیت توصیفی ـ تحلیلی است. بخشی از اطلاعات این پژوهش از طریق اسنادی و کتابخانه­ای تهیه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است و در بخش دیگر تلاش شده تا حد امکان از اطلاعات و داده­های موجود در وب­سایت­های سازمان بین­المللی مهاجرت، آژانس مرزبانی اتحادیه­اروپا و سایر بانک­های اطلاعاتی مربوط به مهاجران و عبور و مرور دریایی استفاده شود. در این مقاله سه نوع استراتژی فضایی در زمینه تمهیدات مرزی دریایی در سه منطقه مجزا مورد بررسی قرار می­گیرد. در هر سه منطقه مورد بحث، کشورهای مقصد بر اساس مفهوم برونی­سازی دست به اقداماتی می­زنند. این اقدامات با هدف جلوگیری از ورود مهاجران به قلمرو حاکمیت و ممانعت از دسترسی به طیفی از حقوق قانونی، خدمات اجتماعی و امکانات اقتصادی انجام می­شود.
یافته‌ها:  استدلال این پژوهش آن است که جغرافیاهای جدیدِ تمهیدات اجرایی از جایگاه ویژه­ای برخوردار شده و مجموعه­ای از استراتژی­های رهگیری فضایی بر تمام قلمروهایی که تمهیدات اجرایی در آنجا اعمال می­شود سایه افکنده است. این پژوهش تلاش می­کند این نوع الگوها را در مناطقی که حکومت­های ملی سرمایه­گذاری زیادی روی رهگیری دریایی انجام داده­اند مورد شناسایی قرار دهد. برای ردیابی این الگوها استراتژی­های رهگیری دریایی و تمهیدات ایالات­متحده در کارائیب و اقیانوس اطلس، اقدامات استرالیا در اقیانوس­های آرام و هند، و عملیات­های کشورهای عضو اتحادیه اروپا در مدیترانه به­عنوان مصداق مورد استفاده قرار گرفته است.
نتیجه‌گیری: بررسی استراتژی رهگیری­های دریایی نشان می­دهد حکومت­های ملی با یک روش انعطاف­پذیر جغرافیایی دست به اعمال حاکمیت می­زنند و در حین تجاوز به قلمرو سایرین، مرزهای خود را به سمت فراساحل پس می­رانند. در نتیجه، مناطق پیرامونی قلمرو حاکمیت قدرت­های چیره هم مبهم است و هم قابل­انعطاف. مرزهای کشورهای قدرتمند مقصد کمتر نفوذپذیر هستند و طبق استراتژی­های رهگیری دریایی، به سمت قلمرو حاکمیت سایر کشورها گسترش یافته­اند. برعکس، مرزهای کشورهای کمتر قدرتمندِ مبدأ و ترانزیت، نفوذپذیرتر شده­اند و به­طور فزاینده از کنترل حاکمیت­شان خارج می­شوند.
واژه‌های کلیدی: دریا، قلمرو، مهاجرت غیرقانونی، حکومت، رهگیری
متن کامل [PDF 1596 kb]   (42 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت دریا / ژئوپلیتیک
دریافت: 1402/6/26 | ویرایش نهایی: 1403/9/3 | پذیرش: 1403/8/15 | انتشار الکترونیک: 1403/9/3



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

karami A. Strategies for tracking illegal immigration and mobility in maritime territories. Journal of Oceanography 2024; 15 (58) :1-14
URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1771-fa.html

کرمی افشین. استراتژی‌های رهگیری تردد و مهاجرت غیرقانونی در قلمروهای دریایی. اقیانوس شناسی. 1403; 15 (58) :1-14

URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1771-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 15، شماره 58 - ( 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علمی پژوهشی اقیانوس شناسی Journal of Oceanography
Persian site map - English site map - Created in 0.11 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4657