[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی ::
اطلاعات نشریه::
راهنمای نویسندگان::
بخش داوری::
ثبت نام و اشتراک::
سیاست های نشریه::
آمار و ارقام نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
تسهیلات پایگاه::
سامانه های پژوهشگاه::
تماس با ما::
::
فرمت مقالات نشریه

فرمت مقاله برای نگارندگان
لطفا قبل از ارسال مقاله، بخش
شیوه‌نامه نگارش مقالات
را مطالعه و مقاله خود را با فرمت جدید نشریه مطابقت دهید 

..
پایگاه ها و نمایه ها


AWT IMAGE
AWT IMAGE
AWT IMAGE

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
CC BY
تبعیت از قوانین COPE

 
این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
..
:: دوره 13، شماره 51 - ( 1401 ) ::
جلد 13 شماره 51 صفحات 12-1 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر میراگر ویسکوز در کنترل ارتعاشات برج مشبک تمام قد تحت نیروهای موج و باد در حوزه زمان
مرضیه امامی ، رضا دزواره رسنانی ، سید امین موسوی
دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل ، rdezvareh@nit.ac.ir
چکیده:   (2750 مشاهده)
پیشینه و اهداف: با گسترش مزارع باد فراساحلی در جهان و توربین­‌های بادی فراساحلی به منظور تولید انرژی برق، توجه به سازه‌­های نگهدارنده­‌ی توربین­‌های بادی و همچنین بهبود بهره‌­وری آنها  با در نظر گرفتن شرایط نامنظم و تصادفی مناطق فراساحلی اهمیت ویژه­ای دارد. در این مطالعه کارایی میراگر ویسکوز که به عنوان یکی از روش‌­های کنترلی غیرفعال درکنترل ارتعاشات سازه­‌های موجود و همچنین سکوهای دریایی شناخته شده است، در بهبود پاسخ یک برج مشبک تمام قد توربین بادی دریایی با استفاده از تحلیل در حوزه‌­ی زمان بررسی می‌شود. بدین‌منظور از چندین جانمایی میراگر به صورت قطری و در امتداد پایه­‌های سکو، به منظور تعیین بیشترین کارایی آن استفاده شده است.
روش‌ها‌: سازه­ی مورد بررسی که سکوی یک توربین بادی 5 MW در دریای شمال است، با استفاده از نرم­‌افزارهای Fast، Abaqus و Sap2000 مدل­سازی شده و همچنین از مدل Simulink برای حل معادلات حرکت و تعیین پاسخ سازه‌ی برج مشبک که به صورت یک مدل برشی در نظر گرفته شد استفاد شده است، پاسخ­های سازه با استفاده از آنالیزهای در حوزه زمان و تحت تحریکات توأم موج و باد محاسبه شدند. به‌منظور اعمال نیروهای ناشی از باد و موج به ترتیب از طیف Kaimal و Pierson- moskowitz  استفاده شده است، نیروهای هیدرودینامیکی ناشی از موج بر اساس تئوری موج خطی ایری و نیروهای آیرودینامیکی ناشی از باد براساس تئوری حرکت عنصر تیغه محاسبه شدند.
یافته‌ها: براساس پاسخ­‌های سازه در شرایط مختلف دریایی و با در نظرگرفتن حالتی از دریا با ارتفاع موج مشخصه 99354/1 متر و سرعت باد 12 متر بر ثانیه که منجر به بیشترین ارتعاشات در سازه موردنظر شده ­است، نتایج ­به دست آمده از پاسخ سازه‌­­های مجهز به میراگر ویسکوز نشان می­‌دهد که در صورتی که المان­‌های فرعی قطری در ترازهای مشخصی از سازه حذف شدند و میراگر ویسکوز به صورت قطری جایگزین آنها شده است. ارتعاشات سازه کاهش قابل توجهی نداشته است و جابجایی نسبی ترازهایی از سازه که میراگر ویسکوز در آنجا قرار گرفته شده در مقایسه با سازه­‌ی بدون میراگر افزایش یافته است، به صورتی که جذر میانگین مربعات جابجایی تراز قرار گیری ناسل توربین بادی در یکی از مدل‌های سازه مجهز به میراگر در مقایسه با سازه بدون میراگر تا 19% افزایش یافته است، در حالی که نتایج به‌دست آمده نشان می‌دهد با در نظر گرفتن میراگرهای ویسکوز  به صورت قائم و در امتداد پایه­‌های سکوی توربین بادی، جابجایی تراز قرار گیری ناسل توربین بادی کاهش قابل توجهی در مقایسه با مدل بدون میراگر داشته است.
 نتیجه‌گیری: با توجه به هندسه و رفتار طره‌­ای سازه­‌ی برج مشبک تمام قد که جابجایی نسبی طبقات در آن ناشی از دوران سازه است، با جانمایی میراگرهای ویسکوز به صورت قطری که با کاهش سختی سازه­‌ی سکو به دلیل حذف المان­‌های فرعی قطری همراه است میراگرها در استهلاک انرژی عملکرد مطلوبی نداشتند در صورتی که با جانمایی میراگر در راستای پایه‌­های سازه تأثیر بیشتری در استهلاک انرژی و کنترل ارتعاشات این سازه مشاهده شد. بکارگیری انواع مختلفی از سیستم­‌های کنترل ارتعاشات در بهبود پاسخ سازه­ی برج مشبک تمام قد که سازه­ی نگهدارنده­‌ی توربین بادی است می‌­تواند مورد پژوهش­های آتی قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: کنترل ارتعاشات، میراگر ویسکوز، توربین بادی، حوزه زمان
متن کامل [PDF 2169 kb]   (515 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مهندسی سواحل، بنادر و سازه های دریایی
دریافت: 1400/7/12 | ویرایش نهایی: 1401/12/4 | پذیرش: 1400/10/12 | انتشار الکترونیک: 1401/7/15



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Emami M, Dezvareh R, Mousavi S A. Effectiveness of viscous damper on vibrations control of full -height lattice tower under wave and wind excitations in time-domain. Journal of Oceanography 2022; 13 (51) :1-12
URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1690-fa.html

امامی مرضیه، دزواره رسنانی رضا، موسوی سید امین. تأثیر میراگر ویسکوز در کنترل ارتعاشات برج مشبک تمام قد تحت نیروهای موج و باد در حوزه زمان. اقیانوس شناسی. 1401; 13 (51) :1-12

URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1690-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 51 - ( 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علمی پژوهشی اقیانوس شناسی Journal of Oceanography
Persian site map - English site map - Created in 0.11 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4657