[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی ::
اطلاعات نشریه::
راهنمای نویسندگان::
بخش داوری::
ثبت نام و اشتراک::
سیاست های نشریه::
آمار و ارقام نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
تسهیلات پایگاه::
سامانه های پژوهشگاه::
تماس با ما::
::
فرمت مقالات نشریه

فرمت مقاله برای نگارندگان
لطفا قبل از ارسال مقاله، بخش
شیوه‌نامه نگارش مقالات
را مطالعه و مقاله خود را با فرمت جدید نشریه مطابقت دهید 

..
پایگاه ها و نمایه ها


AWT IMAGE
AWT IMAGE
AWT IMAGE

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
CC BY
تبعیت از قوانین COPE

 
این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
..
:: دوره 13، شماره 51 - ( 1401 ) ::
جلد 13 شماره 51 صفحات 69-58 برگشت به فهرست نسخه ها
کنکاشی در رأی دیوان بین‌المللی حقوق دریاها در قضیه نورستار
احمدرضا توحیدی ، ریحانه زندی
دانشیار دانشکده حقوق، دانشگاه قم ، ar.tohidi@qom.ac.ir
چکیده:   (2457 مشاهده)
پیشینه و مبانی نظری پژوهش: نیم ­نگاهی به آثار پژوهشی حوزه حقوق دریاها، به نظر می­رسد رویه عملی دیوان بین­المللی حقوق دریاها در اجرای مؤثر و توجه به اصول حاکم بر آب­های آزاد و سرزمینی در خلال اختلافات بین­المللی عمدتاً مسکوت باقی مانده است. "نورستار" تانکر نفتی بود که تحت پرچم پاناما قرار داشته و به حمل و نقل سوخت در آب­های سرزمینی پاناما، اسپانیا و ایتالیا و آب­های آزاد اشتغال داشت. به اعتقاد دولت ایتالیا نورستار به قاچاق نفتی و کلاهبرداری مالیاتی متهم بوده و لذا دستور اجرایی توقیف آن از سوی محاکم داخلی این دولت صادر و به وسیله دولت اسپانیا به مورد اجرا گذارده شد که در نهایت به حراج این نفتکش ختم گردیده و ارجاع اختلاف دولت­های ایتالیا و پاناما در این موضوع به ایتلوس باب بحث­های دقیق دیوان در ابعاد حقوقی موضوع را باز نمود. تنها پیشینه پژوهشی مربوط به این پرونده در زبان فارسی مقاله «آزادی دریاهای آزاد در تقابل با اعمال صلاحیت دولت ساحلی با اتکا به پرونده نوراستار در دیوان بین­المللی حقوق دریاها» نوشته آقای جواد صالحی است که از جنبه توجه به رویکرد دیوان در خصوص اصل آزادی دریانوردی قابل توجه بوده و نگاهی اصل­محور از رای دیوان در این پرونده را به دست می­دهد. اما نوشتار حاضر در پی بررسی سایر ابعاد حقوقی این رأی در بحث آزادی دریانوردی، صلاحیت­های قضائی و اجرایی دول ساحلی و صلاحیت دیوان در این رأی و در مقایسه با سایر آرای صادره از دیوان در اختلافات حقوقی مشابه و نهایتاً دستیابی به رژیم حقوقی آب­های آزاد در رویه قضائی دیوان طی سالیان گذشته بوده که از این نظر نمی­توان پیشینه­ای در زبان­های فارسی و انگلیسی برای آن یافت.
روش‌شناسی: مقاله حاضر، به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه­ای، سندی و اینترنتی و تمرکز عمده بر رویه قضائی دیوان بین­المللی حقوق دریاها به رشته تحریر در آمده است.
یافته‌­ها: ارتکاب جرم در دریاهای آزاد بر امنیت داخلی کشورها تأثیرگذار است. این وضعیت در ارتباط با کشتی­های فاقد پرچم، با پرچم­ مصلحتی، بدون مدارک یا با مدارک جعلی باعث جواز ورود و بازرسی کشتی می­گردد. اما حق آزادی دریانوردی نیز از اصول مسلم حقوق دریاهاست که با نظم بین­المللی در تأثیر و تأثر متقابل قرار دارد. این امر از موجبات نگرانی دول ساحلی و بندری در خصوص حدود صلاحیت آن­ها بوده و نیازمند بررسی دقیق­تری می­باشد. دیوان حقوق دریاها در سال 2019 در رأی مربوط به قضیه"نورستار" دکترین­های مهمی را با هدف بررسی تأثیر احتمالی آن­ها در صلاحیت دولت ساحلی راجع به کشتی­های خارجی به بحث گذارد. پرسش اصلی این نوشتار عبارت است از اینکه رویکرد دیوان در این زمینه، چگونه است و نحوه عملکرد نیروهای پلیس و امنیت دولت­های ساحلی و بندری عضو کنوانسیون حقوق دریاها را در آینده تا چه اندازه تحت تأثیر قرار خواهد داد؟
نتیجه­‌گیری: به نظر می­رسد سکوت اسناد بین­المللی در ارتباط با سوخت­رسانی به معنای ممنوعیت این فعالیت نبوده، بلکه این عمل، یکی از استفاده­های مجاز از این آب­ها دانسته شده است؛ امری که عملکرد و صلاحیت پلیس ساحلی و بندری را در برخورد با اقداماتی همچون قاچاق دریایی تحت تأثیر مستقیم قرار خواهد داد.
واژه‌های کلیدی: آزادی دریاها، ایتلوس، دولت صاحب پرچم، کنوانسیون حقوق دریاها، نورستار.
متن کامل [PDF 1800 kb]   (515 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: حقوق دریا (بین الملل، خصوصی، عمومی)
دریافت: 1400/5/23 | ویرایش نهایی: 1401/12/6 | پذیرش: 1400/10/28 | انتشار الکترونیک: 1401/7/15



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Towhidi A R, Zandi R. An Investigation into the Ruling of International Tribunal for the Law of the Sea in the Norstar case. Journal of Oceanography 2022; 13 (51) :58-69
URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1679-fa.html

توحیدی احمدرضا، زندی ریحانه. کنکاشی در رأی دیوان بین‌المللی حقوق دریاها در قضیه نورستار. اقیانوس شناسی. 1401; 13 (51) :58-69

URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1679-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 51 - ( 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علمی پژوهشی اقیانوس شناسی Journal of Oceanography
Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4657