[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی ::
اطلاعات نشریه::
راهنمای نویسندگان::
بخش داوری::
ثبت نام و اشتراک::
سیاست های نشریه::
آمار و ارقام نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
تسهیلات پایگاه::
سامانه های پژوهشگاه::
تماس با ما::
::
فرمت مقالات نشریه

فرمت مقاله برای نگارندگان
لطفا قبل از ارسال مقاله، بخش
شیوه‌نامه نگارش مقالات
را مطالعه و مقاله خود را با فرمت جدید نشریه مطابقت دهید 

..
پایگاه ها و نمایه ها


AWT IMAGE
AWT IMAGE
AWT IMAGE

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
CC BY
تبعیت از قوانین COPE

 
این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
..
:: دوره 11، شماره 44 - ( 1399 ) ::
جلد 11 شماره 44 صفحات 105-95 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی نقاط پر خطر ناشی از جریان‌های شکافنده در سواحل انزلی با استفاده از اندازه‌گیری میدانی و مدل جفت‌شده موج- جریان (ROMS-SWAN)
محمودرضا اکبرپور جنت ، مجید نورانیان اصفهانی
عضو هیأت علمی و رئیس پژوهشکده فناوری و مهندسی دریا، پژوهشگاه ملّی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی، تهران، ایران ، akbarpour@inio.ac.ir
چکیده:   (3126 مشاهده)
پیشینه و اهداف: سیستم‌های موقعیت‌یابی جهانی (GPS) و سرویس بسته امواج رادیویی (GPRS) امکان رهگیری جریان‌های سطحی را با هزینه اندک فراهم می‌کند. در این مقاله جزییات طراحی و ساخت یک سیستم دریفترآنلاین- خودثبات (self-recorder) جهت اندازه‌گیری لاگرانژی جریان‌های سطحی در منطقه خیزاب موج و مقایسه آن با نتایج مدل‌سازی عددی ارایه شده است. مقایسه نتایج دستگاه با اندازه‌گیری میدانی جریان‌های ساحلی نشان می‌دهد این دریفتر از دقت مناسبی برای رهگیری جریان‌های ساحلی برخوردار است. هرچند برای جریان‌های نواحی داخلی فلات (inner shelf) در انتقال داده‌های جمع‌آوری شده از سیستم GPRS مشکلاتی وجود دارد اما قابلیت آفلاین به حفظ داده کمک می‌کند. رهگیری داده‌های اندازه‌گیری جریان‌های سطحی در سواحل انزلی واقع در جنوب غربی دریای خزر انجام شد و چندین سلول جریان شکافنده تشخیص داده شد. به‌طور همزمان جریان‌های شبیه‌سازی شده به‌وسیله کوپلینگ مدل‌های اقیانوسی ROMS و امواج SWAN وجود چندین سلول با جریان‌های شکافنده نسبتا ضعیف (کمتر از 0.8 متر بر ثانیه) را در منطقه نشان داد که با اطلاعات دریفترهای رهگیری همخوانی خوبی دارد.
روش‌ها‌: مقاله حاضر، با هدف کلیات طراحی دریفتر آب کم‌عمق برای اندازه‏‌گیری آنلاین سرعت جریان‌های سطحی شامل جریان‌های کرانه‏‌ای و جریان‌های شکافنده ارایه می‌‏شود. تحقیق حاضر سعی دارد عملکرد دریفتر آب کم‌عمق را ارزیابی کرده و با استفاده از آن ویژگی‌های جریان‌های کرانه‌‏ای و شکافنده را در مشابهت با مدل‌های عددی بررسی نماید. در بخش دوم، جزییات فیزیکی طراحی دریفتر، مدل عددی، پیکربندی شبکه‌ها و نیرو‌های واداشت ارایه می‌شوند. در بخش‌ سوم، نتایج مدل‌سازی جریان‌ با اندازه‌گیری‌های میدانی انجام شده در منطقه خیزاب ساحلی بخش شرقی بندر انزلی واقع در استان گیلان مقایسه شده و  فرآیند‌های مشترک مورد بحث قرار گرفته می‌گیرد.
یافته‌ها: جریان‌های ساحلی حاصل از امواج در بخش خیزاب ساحلی در سواحل شرقی انزلی مورد بررسی قرار گرفت. جریان‌های شکافنده به فاصله‌های تقریبی 100-60 متر از هم تقریبا در تمامی امتداد ساحل شکل گرفته‏‌اند. این جریان‌ها چندان قوی نیستند و از سرعتی کمتر از یک متر برخوردار بوده‏‌اند.
نتیجه‌گیری: مدل‌سازی جریان در آب‌های ساحلی منطقه وجود چندین سلول جریان شکافنده دلالت دارد که مسیر رهگیری شده توسط دریفترها نیز وجود آنها را تایید کرده است. این جریان‌ها هرچند آنقدر قوی نیستند اما در فواصل بین 30 تا 60 متر قابل تشخیص بوده‏اند. عمده این جریان‌های شکافنده دریاسو بوده‏‌اند و کمتر تحت تأثیر جریان‌های کرانه‏‌ای بوده‌‏اند. ازاین‌رو، مسیر دریفترها نشان می‌دهد که در شرایط معمولی وزش باد از شمال غربی، جریان‌های سطح به سمت شرق رانده می‌شوند و به دلیل وجود خط ساحلی می‌چرخند. در شرایط باد شرقی، جریان‌های سطح در درجه اول از شرق به غرب توسعه می‏‌یابند.
واژه‌های کلیدی: جریان شکافنده، مدلسازی عددی، اندازه‌گیری میدانی، دریفتر، جریان سطحی
متن کامل [PDF 1618 kb]   (1177 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مهندسی سواحل، بنادر و سازه های دریایی
دریافت: 1399/8/27 | ویرایش نهایی: 1401/3/3 | پذیرش: 1399/12/7 | انتشار الکترونیک: 1399/10/10


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Akbarpour Jannat M R, Noranian Esfahani M. Investigation of high-risk zones in Anzali coasts associated with rip currents using field measurement and coupled wave-current numerical model (ROMS-SWAN). Journal of Oceanography 2021; 11 (44) :95-105
URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1665-fa.html

اکبرپور جنت محمودرضا، نورانیان اصفهانی مجید. بررسی نقاط پر خطر ناشی از جریان‌های شکافنده در سواحل انزلی با استفاده از اندازه‌گیری میدانی و مدل جفت‌شده موج- جریان (ROMS-SWAN). اقیانوس شناسی. 1399; 11 (44) :95-105

URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1665-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 44 - ( 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علمی پژوهشی اقیانوس شناسی Journal of Oceanography
Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4657