این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
پیشینه و اهداف: هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی کیفیت ماهی کفال پشت سبز کامل نگهداریشده در یخچال به مدت 16 روز بود. روشها:. تغییرات طی نگهداری با ارزیابی حسی (روش شاخص کیفی QIM)،ارزیابیهای فیزیکوشیمیایی شامل:pH، بازهای ازته فرار (TVB-N)، تری متیل آمین (TMA)، تیوباربیتوریک اسید (TBA)، اسید چرب آزاد (FFA)، آنالیز فیزیکی (رنگ سنجی)، و آنالیزهای باکتریاییشاملشمارش مزوفیل کل، سرمادوست، استافیلوکوکوس، انتروباکتریاسه و باکتری های تولید کننده H2Sمورد بررسی قرار گرفت. بیشترین طول مدت ماندگاری ماهی کفال پشت سبز کامل طی نگهداری در یخچال با کاهش تازگی (حسی، فیزیکوشیمیایی، رنگ و میکروبیولوژیکی) تعیین شد یافتهها:همبستگی بالا 987/0R2= بین شاخص کیفی (QI) و زمان نگهداری تایید شد. شاخص کیفی در دامنه صفر (بیشترین تازگی) و 66/30 (کاهش کل تازگی) بود و محدوده مورد قبول برای مصرف کننده (33/12=QI) بود که 12 روز دوره نگهداری بود. نتایج میکروبیولوژیکی نشان داد که تعداد باکتری های مزوفیل، سرمادوست و استافیلوکوکوس، انتروباکتریاسه و باکتری های تولید کننده H2S طی زمان نگهداری افزایش یافتند. میزان بازهای ازته فرار از 30/6 میلی گرم نیتروژن بر 100 گرم تا 88/28 میلی گرم نیتروژن بر 100 گرم، میزان تری متیل آمین از 53/2 میلی گرم نیتروژن بر 100 گرم به 87/15 میلی گرم نیتروژن بر 100 گرم، میزان pH از 87/6 تا 49/7، میزان تیوباربیتوریک اسید از 66/0 مالون آلدهید اکیوالان بر کیلوگرم نمونه تا 80/1 مالون آلدهید بر کیلوگرم نمونه و میزان اسید چرب آزاد از 05/1 درصد اولئیک اسید تا 39/1 درصد اولئیک اسید متغیر در روزهای صفر و 16 به ترتیب بود. روش شاخص کیفی یک ارتباط خطی با زمان نگهداری (333/9-خطی زمان نگهداری× 933/7= روش شاخص کیفی ، 987/0R=) نشان داد و زمان نگهداری می تواند با دقت ±3 روز تخمین زده شود. آنالیز رگرسیون با استفاده از محدوده قابل قبول تنظیم شده به وسیله ICMSF (1986) برای باکتری های مزوفیل (log cfu/g 7) نشان داد که ماندگاری ماهی کفال پشت سبز کامل نگهداری شده در یخچال 11-10 روز تخمین زده شده است. آنالیزهای TVB-N، pH، TBA، میکروبی، رنگ سنجی و حسی همبستگی خیلی بالا با زمان نگهداری دارد و ممکن است به عنوان شاخصهای مناسب برای ارزیابی فساد ماهی کفال پشت سبز کامل نگهداری شده در یخچال بررسی شود. نتیجهگیری: نتایج مطالعه نشان داد که مدت ماندگاری ماهی کفال پشت سبز کامل نگهداری شده در یخچال 12 روز می باشد.
Ghani Kuvei F, Khodanazary A, Zamani E. Evaluation of greenback grey mullet (Chelon subviridis quality during 16 day stored at refrigerator (4ºC). Journal of Oceanography 2021; 11 (44) :127-143 URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1306-fa.html
غنی کووئی فاطمه، خدانظری آی ناز، زمانی اسحاق. ارزیابی کیفیت ماهی کفال پشت سبز (Chelon subviridis) طی 16 روز نگهداری در یخچال (ºC 4). اقیانوس شناسی. 1399; 11 (44) :127-143