[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]

AWT IMAGE

CC BY
تبعیت از قوانین COPE

این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
..
:: دوره 8، شماره 29 - ( 1396 ) ::
جلد 8 شماره 29 صفحات 53-43 برگشت به فهرست نسخه ها
محمد مسعودنیک ، علیرضا ریاحی بختیاری ، مهدی عبدالهی
دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ، riahi@modares.ac.ir
چکیده:   (6114 مشاهده)

هدف از این مقاله، تخمین فراوانی، توزیع و تجمع رزین پلت و فرگمنت­های پلاستیکی در دریای خزر بر اساس رنگ، اندازه و شکل است. بر اساس روش NOAA ضایعات پلاستیکی از دو ایستگاه جداگانه با 18 کوادرات و محدوده­ای به طول دو کیلومتر جمع­آوری شدند. نتایج نشان داد که میکروپلاستیک­ها (اندازه های کمتر از 5 میلی­متر) فراوانی بیشتری نسبت به مزو و ماکروپلاستیک­ها دارند. بر اساس یافته­ها، پلاستیک رزین پلت­ها با فراوانی 4263 عدد در متر مربع فراوانترین نوع میکروپلاستیک هستند. همچنین نتایج حاصل از آنالیز رنگ­ها نشان داد که نوع رزین پلت و فرگمنت های سفید دارای بیشترین فراوانی هستند. به طور کلی بر اساس شواهد، رزین پلت و فرگمنت­های پلاستیکی به صورت گسترده و نامتوازن در طول خط ساحلی دریای خزر پراکنده شده­اند. به نظر می رسد این پدیده بیشتر نتیجه تاثیرگذاری عواملی از قبیل ویژگی­های دریای خزر، تغییرات اقلیم، نزدیکی به منابع و فعالیت­های دریایی، زمین­شناختی منطقه است و همچنین عوامل فیزیکی مانند شکل، اندازه و چگالی ضایعات پلاستیکی است و کمتر از منابع انسانی متاثر شده است.

واژه‌های کلیدی: ضایعات پلاستیکی، رزین پلت، فرگمنت، دریای خزر
متن کامل [PDF 1677 kb]   (2015 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زيست­ شناسی دريا
دریافت: 1395/9/16 | پذیرش: 1396/3/20 | انتشار الکترونیک: 1396/4/28