[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی ::
اطلاعات نشریه::
راهنمای نویسندگان::
بخش داوری::
ثبت نام و اشتراک::
سیاست های نشریه::
آمار و ارقام نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
تسهیلات پایگاه::
سامانه های پژوهشگاه::
تماس با ما::
::
فرمت مقالات نشریه

فرمت مقاله برای نگارندگان
لطفا قبل از ارسال مقاله، بخش
شیوه‌نامه نگارش مقالات
را مطالعه و مقاله خود را با فرمت جدید نشریه مطابقت دهید 

..
پایگاه ها و نمایه ها


AWT IMAGE
AWT IMAGE
AWT IMAGE

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
CC BY
تبعیت از قوانین COPE

 
این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۸ نتیجه برای پساب

کیوان اجلالی‌ خانقاه، غلامعلی اکبرزاده، شیوا آقاجری، حسین نگارستان، سعید تمدنی، حسن اکبری،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۹ )
چکیده

در این مطالعه به‌‌منظور بررسی‌ اثرات ناشی از فعالیت‌ کارگاههای‌ تکثیر و پرورش‌ میگو بر تراکم ماکروبنتوزها، نمونه‌برداری‌ از رسوبات (در ۶ ایستگاه) با استفاده از دستگاه گراب با سطح مقطع ۰۴/۰ متر مربع طی دوره پرورش (از تیر تا آذر) در خور مازغ در سال ۱۳۸۴ صورت گرفت. به‌طور کلی در این پژوهش بیشترین‌ فراوانی‌ متعلق‌ به‌ گروه‌ سخت‌ پوستان‌ و کمترین‌ فراوانی متعلق‌ به‌ گروه‌ نماتودها بود. همچنین‌ کمترین‌ فراوانی‌ ماکروبنتوزها در ایستگاههای‌ شماره‌ ۱ و ۲ واقع‌ در مجاورت‌ محل‌ ریزش‌ پسابها و بیشترین‌ تراکم‌ در ایستگاههای‌ شماره‌ ۴ و ۶ که‌ به‌ترتیب‌ در محل‌ کانال‌ آبدهی‌ و دریا واقع‌ شده‌اند، به‌دست آمد. نتایج‌ حاصل‌ از انجام‌ تحلیل واریانس‌ یک‌طرفه‌ در خصوص مقایسه فراوانی کل ماکروبنتوزها، بین ایستگاههای ۱ و ۶ اختلاف‌ معنی‌ داری‌ را از خود نشان‌ داد (P<۰,۰۵). همچنین مقایسه ماکروبنتوزها طی ماههای مختلف نشان‌ داد که‌ اگرچه تراکم‌ آنها از تیر ماه‌ تا آذر ماه یک‌ افزایش‌ نسبی‌ را از خود نشان داده‌ است، اما‌ ایـن‌ اختلاف از لحاظ آماری معنی‌ دار نیست (P>۰.۰۵).


علیرضا افشاری، مازیار یحیوی، میرمسعود سجادی،
دوره ۵، شماره ۱۸ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده

در این تحقیق قابلیت کشت و پرورش ریزجلبک Tetraselmis suecica در پساب ثانویه شهری و تعیین بهترین غلظت پساب جهت رشد و نیز ارزیابی اثرات پالایشی این ریزجلبک از طریق بررسی میزان حذف ازت و فسفر پساب، مورد تحقیق قرار گرفت. ریزجلبک Tetraselmis suecica در شرایط ثابت آزمایشگاهی با تراکم‌های یکسان (۱۰۶×۱ سلول در میلی‌لیتر) در تیمارهای ۲۵۰ میلی‌لیتری محتوی حجم‌های متفاوت پساب شهری (۲۰، ۴۰، ۶۰، ۸۰ و ۱۰۰ درصد) جهت مطالعه میزان رشد به‌مدت ۲۱ روز، و نیز با سه تراکم اولیه (۱۰۵×۵ سلول در میلی‌لیتر به‌عنوان تراکم پایین، ۱۰۶×۱ سلول در میلی‌لیتر به‌عنوان تراکم متوسط و ۱۰۶×۲ سلول در میلی‌لیتر به‌عنوان تراکم بالا) در ۲۵۰ میلی‌لیتر پساب به‌منظور بررسی اثرات پالایشی آن به‌مدت ۱۴ روز پرورش داده شد. اگرچه تعداد سلول‌ها در همه تیمارها افزایش یافت، اما نرخ رشد در تیمارهای ۴۰ و ۶۰ درصد بیشتر و با نرخ رشد در محیط شاهد (محیط کشت F/۲) قابل قیاس بود (۰۵/۰P<). همچنین بررسی اثرات پالایشی این ریز جلبک، میزان حذفی برابر با ۸۰% درصد نیترات و ۸/۷۱% درصد فسفات و ۳/۵۶% نیتریت را از پساب تحت آزمایش نشان داد. لذا می‌توان جهت پرورش ریزجلبک تتراسلمیس سواسیکا، از پساب ثانویه شهری به‌عنوان محیط کشت جایگزین استفاده نمود. همچنین توانایی این ریزجلبک در کاهش ازت و فسفر پساب امکان کاربرد آن را جهت تصفیه پساب‌ها نشان می‌دهد، به‌طوری که تراکم‌های بالاتر میزان حذف ازت و فسفر بیشتر و نتایج رضایت‌بخش‌تری را حاصل نمودند.
حسین اردلان، فریدون وفایی، محمد عزیزی، داود گوهری کامل، آزاده کلاته عربی،
دوره ۹، شماره ۳۳ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده

در این مطالعه مجموعه‌ای از مطالعات آزمایشگاهی به منظور یافتن زاویه و سرعت بهینه در تخلیه پساب شور به محیط دریا انجام گرفت. بدین منظور سری آزمایش ­های مبسوطی روی جت‌های سنگین و مایل با زوایای ˚۳۰، ˚۴۵ و ˚۶۰ و سرعت‌های مختلف تخلیه انجام گرفت. مشخصات اصلی جریان، شامل فاصله افقی نقطه بازگشت از نازل، عرض جریان جت در نقطه حداکثر ارتفاع خط مرکزی، پروفیل خودهمسان توزیع غلظت و میزان ترقیق پساب، به وسیله پردازش تصویر حاصل از ردیاب رنگی موجود در پساب شور تعیین شد. نتایج حاصل از این آزمایش‌ها نشان داد که تغییرات سرعت خروج پساب، بر الگوی پروفیل خودهمسان توزیع غلظت در بیشترین ارتفاع خط مرکزی تاثیر ندارد و این پروفیل مستقل از سرعت جریان است. اما با افزایش سرعت تخلیه، طول مسیر افزایش یافته و پخشیدگی و ترقیق نهایی افزایش می‌یابد. تغییرات زاویه تخلیه پساب بر الگوی پروفیل خودهمسان توزیع غلظت در بیشترین ارتفاع خط مرکزی و همچنین افزایش عرض پلوم جریان و ترقیق نهایی تاثیر می‌گذارد و در نتیجه در میان سه زاویه مورد بررسی، بیشترین ترقیق در زاویه ˚۶۰ اتفاق می‌افتد.

شیوا غیور، مهدی حمیدی، عزیز عابسی،
دوره ۱۰، شماره ۳۹ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده

چکیده
توسعه آب­ شیرین ­کن ­های ساحلی طی چند دهه اخیر باعث افزایش تخلیه انواع فاضلاب ­های شور و سنگین در محیط ­های دریایی شده­ است. به منظور کاهش خسارات زیست محیطی و افزایش ترقیق این پساب­ ها از انواع تخلیه کننده­ های تک مجرایی و چند مجرایی در حالت مستغرق استفاده می­ گردد. در این پژوهش با شبیه ­سازی فرایند تخلیه در آزمایشگاه رفتار جریان آشفته در حالت تخلیه مستغرق مورب از نازل ۴۵ درجه با کمک تکنیک اسکن لیزری آشکارساز جریان آغشته به فلورسنت مورد تحلیل قرار گرفت. پروفیل غلظت جریان و طیف اضمحلال انرژی جنبشی آشفتگی در امتداد مسیر و نیز مقطع زمانی جریان در موقعیت حداکثر ارتفاع جت ترسیم و مورد تفسیر قرار گرفت. پروفیل غلظت، گوسی و دارای رفتار خود­همسان بوده و تطابق آبشار انرژی جنبشی آشفتگی با قانون عمومی ۳/۵- کولموگروف به خوبی مشاهده شده است. مقطع زمانی غلظت در نقطه ماکزیمم ارتفاع بیانگر حضور همیشگی بسته­ های جریان در مرکز آن است که این موضوع نشا­ن ­دهنده غلبه رفتار جت مانند در نقطه حداکثر ارتفاع جریان می ­باشد.
کمال‌الدین کر، امیر قاضی‌لو، حمید ارشادی‌فر، عماد کوچک‌نژاد، غلامرسول بسکله،
دوره ۱۰، شماره ۳۹ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده

چکیده
در این تحقیق، روند تغییرات غلظت مواد مغذی، کلروفیل a و همچنین فراسنج‌های فیزیکوشیمیایی آب دریا در طی ۱۱ دوره نمونه‌برداری ماهیانه از اسفند ۹۵ الی اسفند ۹۶ در سواحل مکران مورد بررسی قرار گرفت. نمونه‌برداری از ۶ ایستگاه در ۲ ترانسکت عمود بر ساحل واقع در پسابندر و بریس انجام شد. تعداد ۵۹۴ نمونه جمع‌آوری و آنالیز گردید. در طول مدت نمونه‌برداری میانگین غلظت کل برای نیتریت، نیترات، سیلیکات و فسفات به ترتیب ۱۱/۰±۳۰/۰، ۶۶/۰±۴۷/۱، ۲۴/۱±۸۱/۲ و ۱۱/۰±۵۷/۰ میکرومول بر لیتر و برای کلروفیل a ۲۰/۰±۵۲/۲ میکروگرم بر لیتر به دست آمد. بین دو ترانسکت مورد مطالعه اختلاف معنی‌داری (۰۵/۰) در برخی پارامترها از قبیل pH، شفافیت آب، نیترات و سیلیکات وجود دارد ولی در برخی دیگر از قبیل شوری، هدایت الکتریکی، دما، نیتریت و فسفات هیچ گونه اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد. نتایج نشان داد که  لایه بندی ستون آب در دوره مونسون وجود دارد ولی از آبان ماه تا اسفند اختلاط ستون آب غالب می‌باشد. به نظر می‌رسد که پدیده مونسون هم به صورت مستقیم و هم غیر مستقیم تاثیرات خود را بر روی بسیاری از فراسنج‌های مورد بررسی اعمال می‌کند.
شعیب رحمانی، مهرناز فرزین گهر، کیوان کبیری،
دوره ۱۱، شماره ۴۱ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده

عسلویه یکی از مهمترین مراکز نفت و گاز دنیاست که در جنوب غربی ایران، استان بوشهر و در سواحل شمالی خلیج­فارس واقع شده است. به­­دلیل وجود صنایع پتروشیمی و نفتی در کنار ساحل، مشتقات نفتی به داخل دریا نشت پیدا می­کند که باعث آلوده شدن حوضه آبی در منطقه عسلویه و مناطق همجوار شده است که یک تهدید زیست­ محیطی محسوب می­گردد. GNOME مدلی لاگرانژی-اویلری است که برای ردیابی پساب­های رها شده و یافتن مناطق آلوده استفاده می­شود. در این مقاله که به منظور ارزیابی ریسک مناطق تحت تاثیر آلودگی پساب پتروشیمی منطقه ساحلی عسلویه صورت گرفت، مواد نفتی متنوع پساب خروجی پالایشگاه تحت ۳ سناریو با مواد Non-Weathering و Fuel oil ۴ و Fuel oil ۶ و هر کدام در دو حجم ۱۰ و ۱۰۰ متر مکعب، برای سال ۲۰۱۸ در نظر گرفته شد. سپس آنالیز داده­های باد و جریان در منطقه انجام و بصورت فایل ورودی در مدل اعمال شدند. پس از آن برای پهنه­بندی و تخمین مناطق تحت تاثیر آلودگی از آنالیزهایی بر پایه  ArcGIS استفاده شده است. ارزیابیهای خروجی ArcGIS و برآوردهای پهنه­بندی نشان دادند که بیشترین سطح آلودگی، مربوط به ماده Non-Weathering  با مساحت ۹۲/۱۰ کیلومترمربع بوده که در فصل بهار به­دلیل افزایش تندی باد و به تبع آن افزایش جریان آب رخ داده است. همچنین ماده Fuel oil ۶ دارای بیشترین پراکندگی بود که این بیشینه در فصل  بهار اتفاق افتاده است. نتایج نهایی نشان داد که سطح این آلودگی به مساحت ۳۱/۱ کیلومتر مربع تا قسمتهای شرق و جنوب شرقی عسلویه یعنی منطقه هاله و جنگل حرا در خلیج نایبند که یک منطقه حفاظت شده ملی و پارک ملی است، کشیده شده­ اند.
 
صادق یاری، سیدطالب حسینی، حسین فرجامی،
دوره ۱۱، شماره ۴۱ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده

چکیده
این مطالعه داده­های میدانی دما، شوری، تراز آب و جریان در محدوده­ی خروجی پساب آب­شیرین­کنِ جنوب­شرقِ جزیره کیش را بررسی می­کند. جریان دیده­بانی عمدتاً با جریان­ کشندی در راستای شرقی-غربی تغییر می‌یابد. جریان باقیمانده موجب انحراف جزیی جنوب­سوی جریان دیده­بانی می­گردد.
برای تعیین مکان تخلیه پساب فوق­شور، سه شبیه­سازی با مدل FM MIKE ۲۱ و فرض­های محل تخلیه در عمق­های ۱، ۳ و ۶ متر انجام شد. نتایج نشان داد شوری آب دریای تحت اثر پساب و  نوسانات کشندی حدود ۱۸۰ درجه اختلاف فاز دارند. بیشینه اثر پساب روی دریا در دوره­ی که‌کشند، روی می­دهد. پساب به شکل عمده به­موازات خط ساحلی تحت اثر جریان­های کشندی پخش می­شود و فاصله ۸۰۰ متر از خط ساحلی (عمق ۳ متر)، بهترین مکان تخلیه­ی پساب است.همچنین نرم­افزار توسعه­یافته توسط Jirka (۲۰۰۸) نشان داد که زاویه­ی ۴۵ درجه بین لوله­ی پساب با بستر و پخش­کننده­ی ۵ خروجی در محل تخلیه، بهترین نحوه­ی خروجی پساب است.

مجید حسینی حمید، مهرناز فرزینگهر، مسعود صدری نسب، بهزاد لایقی،
دوره ۱۴، شماره ۵۳ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده

پیشینه و اهداف: در اقیانوس هند دو باد مانسون تابستانی و زمستانی وجود دارد که در جهتی مخالف یکدیگر و با شدت و ضعفی متفاوت بر پهنه اقیانوس هند شمالی و دریای عمان می‌وزند که می توانند بر الگوی چرخش جریانات دریای عمان تاثیر بگذارند. یکی از این تاثیرات, اثر متقابل چرخند های شکل گرفته از این بادها بر نحوه پخش پساب حاصل از تاسیسات آب شیرینکن سازی در سواحل دریای عمان می باشد. در این تحقیق به بررسی تاثیر یک چرخند بزرگ مقیاس زمستانی بر آب و هوای دریای عمان که  تحت تأثیر بادهای مانسون  اقیانوس هند ایجاد شده است بر نحوه پخش پساب خروجی یک آب شیرینکن صنعتی در سواحل مکران مورد بررسی قرار گرفت.
روش‌ها‌: برای بررسی پدیده­های دریایی دریای عمان از مدلسازی عددی سه بعدی در این تخقیق استفاده شد. این مدلسازی بر اساس داده های هیدرودینامکی منطقه دریای عمان که از مراکز دیتاسنتر علمی گرفته شد, انجام گرفت و در آن بر اساس پایش تغییرات پارامتر فشار در سطح دریا که ناشی از وجود جبهه های کم فشار و پرفشار مانسونی بوجود آمده به بررسی نحوه چرخش آلودگی پساب در سواحل دریا پرداخت. 
یافته‌ها: خروجی مدل نشان دهنده تاثیرپذیر بودن حرکت پساب تاسیسات آب شیرینکن از چرخند های بزرگ مقیاس منطقه ای در اثر برخورد نیروی چرخشی با نیروی برشی حاصل از خروج پساب دارد به گونه ای که بخشی از پساب به مدت طولانی در منطقه خروجی تجمع کرده و بخشی از آن به سمت مرکز دریای عمان پیش می رود.
نتیجه‌گیری: در شریط عادی و بدون حضور چرخند های بزرگ مقیاس فصلی معمولا طراحی خروجی پساب بگونه ای است که در محل خروجی انباشتی رخ ندهد و در مدت زمان کوتاهی از منطقه خارج شود ولی در این فوصول با ماندگاری بلند مدت پساب تغلیظ شده در منطقه امکان آسیب رسیدن به محیط زیست به مراتب بیشتر از حالات عادی می شود هرچند که حرکت آن بخش از پساب که به سمت مرکز دریای عمان پیش می­رود می تواند بدون درنوردیدن سواحل ایران از منطقه خارج گردد که این اتفاق برای محیط زیست خصوصا در خطوط ساحلی ایران بسیار مفید می باشد ولیکن برای رسیدن به نتایج جامعه تر نیاز به بررسی بلند مدت منطقه به جهت رویت چرخند هایی با شدت و مقیاس متفاوت و چگونگی تاثیر آن بر پساب تغلیظ شده باید مورد توجه قرار گیرد.

صفحه 1 از 1     

نشریه علمی پژوهشی اقیانوس شناسی Journal of Oceanography
Persian site map - English site map - Created in 0.11 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4657