۵ نتیجه برای تحلیل سلسله مراتبی
سیدحسن موسوی، افشین دانه کار، محمدرضا شکری، هادی پورباقر، آرش جوانشیر، حشمت الله اژدری،
دوره ۲، شماره ۵ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده
هدف از این مطالعه شناسایی و ارائه معیارها و شاخصهای موثر در مکانیابی زیستگاههای مصنوعی دریایی در خلیج فارس بهویژه آبهای ساحلی جزیره کیش، بهمنظور حفاظت از آبسنگهای مرجانی است. این مطالعه با استفاده از روش پرسشنامهای دلفی و تحلیل سلسله مراتبی انجام شد. در این بررسی پس از مرور ۵۳ مرجع مرتبط با موضوع، چهار معیار اصلی (محیط فیزیکی، زیستمحیطیشناختی، پارامترهای مدیریتی و اقتصادی- اجتماعی) و ۳۲ زیرمعیار شناسایی شدند. این معیارها و زیرمعیارها از طریق پرسشنامه دلفی توسط ۹ کارشناس مرتبط با موضوع مورد قضاوت قرار گرفت و در نتیجه تعداد ۱۳ زیرمعیار از چهار معیار اصلی بهعنوان زیرمعیارهای نهایی جهت مکانیابی زیستگاههای مصنوعی دریایی در آبهای ساحلی پیرامون جزیره کیش انتخاب شد. در گام بعد ۱۳ زیر معیار گزینش شده در قالب پرسشنامه شماره ۲ توسط کارشناسان مربوطه مورد مقایسه دو به دو قرار گرفت. نتایج حاصل از این پرسشنامه در نرم افزار Expert choice ۱۱ برای بهدست آوردن وزن نهایی و اولویتبندی معیارها و زیرمعیارهای نهایی بهکار برده شد. مطابق نتایج تحلیل سلسله مراتبی، وزن معیارهای اصلی (فیزیکی، زیستی، مدیریتی و اقتصادی ـ اجتماعی) بهترتیب برابر با ۵۵۳/۰، ۲۸۷/۰، ۱۲۲/۰ و ۰۳۸/۰ تعیین شد. همچنین وزن ۱۳ زیرمعیار نهایی (عمق آب، فاصله از زیستگاه طبیعی، دمای آب، شیب بستر، فاصله از کانون های آلودگی، حضور گونههای رقیب، کدورت آب، حضور لارو مرجانها، شوری آب، جنس بستر، جریانانهای دریایی، فاصله از مسیرهای کشتیرانی و صرفهی اقتصادی استقرار زیستگاه) نیز بهترتیب برابر با ۱۵۳/۰، ۱۵۱/۰، ۰۹۱/۰، ۰۸۳/۰، ۰۸۱/۰، ۰۷۷/۰، ۰۷۳/۰، ۰۵۸/۰، ۰۵۶/۰، ۰۵۱/۰، ۰۴۶/۰، ۰۴۲/۰ و ۰۳۸/۰ تعیین شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که محیط فیزیکی، مهمترین معیار و عمق آب مهمترین زیرمعیار برای مکانیابی استقرار زیستگاههای مصنوعی دریایی با هدف بازسازی و احیای آبسنگهای مرجانی در مناطق ساحلی جزیره کیش است.
سید ناصر سعیدی، حسن جعفری،
دوره ۵، شماره ۲۰ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
تحلیل راهبردی، نخستین و مهمترین مؤلفه فرآیند مدیریت راهبردی است، که نیازمند شناسایی و تحلیل قوتها و ضعفهای درون سازمان و فرصتها و تهدیدهای محیطی است. تکنیکهای بسیاری را میتوان برای تحلیل موارد راهبردی به کار برد، که از میان آنها، ماتریس سوات از شهرت و اعتبار زیادی برخوردار است. یکی از مهمترین ضعفهای تحلیل سوات، این است که اهمیت هر عامل در تصمیمگیری بهصورت کمی قابل سنجش نیست. به عبارت دیگر، شناسایی اینکه کدام عامل و یا گروه، تاثیر بیشتری بر تصمیمات راهبردی دارد تا حدی دشوار است. تحلیل سلسله مراتبی مشکل یاد شده را برطرف میکند. با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی اهمیت و وزن و اولویت هر عامل بهصورت کمی قابل محاسبه است. این تحقیق با هدف تحلیل و اولویتبندی نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدات بنادر خشک کشور با استفاده از مدلهای فرایند تحلیل سلسله مراتبی و سوات انجام شده است. در ابتدا از طریق تجزیه و تحلیل محیط خارجی و محیط داخلی نقاط ضعف و قوت و فرصتها و تهدیدها شناسایی شدند. بعد از آن ماتریس سوات از طریق ادغام آنها تشکیل شد. سپس با استفاده از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی اولویت و اهمیت هر یک از گروهها و زیرگروهها تعیین شد. نتایج بدست آمده بیانگر این است که قوتها دارای بیشترین اهمیت و اولویت و نقاط ضعف کمترین اولویت و اهمیت هستند. در نهایت با توجه به میزان اهمیت و اولویت نقاط قوت و ضعف و فرصتها و تهدیدهای بنادر خشک راهبردهای اجرایی پیشنهاد شده است.
جعفر سیاره، الهام الهیاری،
دوره ۸، شماره ۳۰ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
هدف از مقاله حاضر، شناسایی و اولویت بندی مجموعه عوامل مؤثر بر استقرار بنادر خشک در ایران است. امروزه شاهد افزایش مشکلات بنادر ساحلی به دلیل افزایش استفاده از شیوه حمل و نقل کانتینری کالا هستیم. برای رویارویی با این مشکلات، مفهومی به نام بندر خشک مطرح می گردد که نیاز به استقرار و توسعه علمی و صحیح آن در ایران به منظور حفظ و تداوم افزایش میزان حمل و نقل کانتینری احساس می شود. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است و از روش سلسله مراتبی AHPبرای آنـالیز، تفسیر و نتیجه گیری استفـاده شده است. ابزار اصلی جمع آوری و اندازه گیری متغیرهای پژوهش پرسشنامه می باشد. نتایج کلی این تحقیق نشان می دهد که با اولویت بندی معیارها، انجام مقایسات زوجی و محاسبه وزن نسبی هر معیار به راحتی می¬توان مهمترین فاکتورهای مؤثر را انتخاب و اجرا نمود. از جمله راهکارها و پیشنهادات ارایه شده برای مسوولان زیربط شامل: تهیه لوازم تخلیه و بارگیری مدرن و پیشرفته جهت استقرار بنادر خشک، احداث بنادر خشک حتی الامکان در مسیرهای کریدوری موجود، ایجاد یک سیستم حمل و نقلی قوی به منظور تسریع در امر جابجایی کالا و جلوگیری از گزینه های توقف کالا در بنادر، ایجاد زیرساخت های خدمات الکترونیکی، مدیریت هدفمند و قوی و تدوین راهبرد به منظور تسریع در روند احداث بنادر خشک است.
عباس هراتی مختاری، سیدجعفر سجادی پارسا، الهام الهیاری،
دوره ۸، شماره ۳۱ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
هدف از این مقاله شناسایی و اولویت بندی مجموعه عوامل مؤثر بر بازاریابی خدمات بندر امیرآباد و ارایه راهکار جهت ارتقاء جایگاه و بهبود توان عملیاتی و رقابتی بندر امیرآباد در سطح منطقه و بازار است. بنادر از گذشته تاکنون همواره نقش کلیدی در حمل و نقل بین المللی کالا داشته اند. از این رو توجه به برنامه ریزی مناسب در بنادر می تواند نقش مهمی در راستای خدمت رسانی بهتر به مشتریان بندر داشته باشد. هرچه برنامه ریزی بندر در جهت جذب بیشتر مشتریان باشد سبب رونق اقتصادی بندر و منطقه می گردد. یکی از مهمترین برنامه ریزی ها در بنادر، برنامه ریزی بازاریابی بندر است. با توجه به اینکه بندر امیرآباد تنها بندر نسل سومی کشور جمهوری اسلامی ایران است، بهمنظور رشد و توسعه روزافزون در عرصه بازار نیازمند بهره گیری از اصول بازاریابی خواهد بود. در این مقاله تجزیه و تحلیل داده ها با بهره گیری از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و استفاده از نرم افزار Expert choice، نسخه ۱۱ انجام گرفت. باتوجه به نتایج به دست آمده از اولویت بندی عوامل، مهمترین راهکارهای ارائه شده، توجه به بهبود هرچه بیشتر خدمات و امکانات رفاهی در پس کرانه بندر، استقرار سیستم مدیریت دانش در بندر، ارائه بسته های حمایتی و تشویقی به مشتریان بندر، جلب رضایت شغلی پرسنل و کارکنان بندر، برگزاری و شرکت در نمایشگاه های داخلی و خارجی دریایی در جهت معرفی هرچه بیشتر توانمندی های بندر است.
دکتر عباس هراتی مختاری، آقای مقداد یونس پور،
دوره ۱۳، شماره ۵۰ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده
پیشینه و مبانی نظری پژوهش: نقش نیروی انسانی در استفاده از فنآوری و تولید محصول بسیار مهم است. بنابراین، بهرهوری نیروی کار بهعنوان یکی از فاکتورهای مهم در توسعه همهجانبه بنادر شناخته شده که با وجود صنعتی شدن جوامع از اهمیت آن کاسته نشده است. عدم توجه کافی به عوامل مؤثر بر بهرهوری نیروی انسانی در بنادر (بندر چابهار)، بهعنوان دروازههای اصلی ورود و خروج کالا، جریان تبادل کالاها و تجارت در کشور را با مشکلات جدی مواجه خواهد کرد. هدف از این پژوهش ارایه راهکار بهبود بهرهوری از طریق شناسایی و اولویتبندی عوامل مؤثر بر بهرهوری نیروی کار در بندر چابهار است. این تحقیق، با توجه به اهداف آن، یک تحقیق کاربردی است که به روش علمی سعی مینماید تا با شناسایی و اولویتبندی عوامل موثر بر بهرهوری نیروی انسانی در بندر چابهار، راهکار مناسب جهت بهبود عملکرد پرسنل ارایه نماید.
روششناسی: دادهها و اطلاعات مورد نیاز به روش کتابخانهای و میدانی گردآوری شده است. جامعه آماری تحقیق متشکل از کارشناسان خبره بندری و دریایی و فعال در حوزهی بندر چابهار و سواحل مکران، مدیران متخصص و صاحبنظر در بنادر و منابع انسانی است. در مرحله اول، عوامل اثر گذار بر بهرهوری نیروی انسانی بندر با بررسی پیشینه تحقیق و توزیع پرسشنامه بین نمونهی آماری، شناسایی شده و سپس به شناسایی عوامل کاملاً اثرگذار پرداخته شده است. در مرحله بعد، عوامل شناسایی شده با استفاده از فرآیند سلسله مراتب تحلیلی (AHP) ، که یک تکنیک ساختاریافته برای سازماندهی و تجزیه و تحلیل تصمیمات پیچیده است، اولویتبندی شدند.
یافتهها: یافتههای تحقیق نشان داد که، سبک مدیریت و رهبری، وجود تناسب بین علائق فردی و شغل، نظام ارتقاء کارکنان بر اساس شایستگی، وجود تناسب بین مهارتهای فردی و شغل، داشتن وجدان کاری به ترتیب عوامل اول تا پنجم در تأثیرگذاری بر عملکرد نیروی انسانی در بندر چابهار هستند. همچنین، وجود سیستمهای پرداخت حقوق و دستمزد مناسب، آموزشهای ضمن خدمت، داشتن تحصیلات مرتبط، وجود شرایط مناسب جهت رشد و ارتقای شغلی و پایبندی به قوانین و مقررات، به ترتیب، در اولویت ششم تا دهم هستند.
نتیجهگیری: اهمیت دادن مدیران به اولویت و میزان تاثیرگذاری عوامل موثر بر عملکرد نیروی انسانی در بنادر، سرمایهگذاری، تحقیق و توسعه مناسب در این راستا، تاثیر مهمی در بهبود عملکرد نیروی انسانی در بندر و در نتیجه رونق و توسعه اقتصادی خواهد داشت.