مطالعه تغییرات سلولهای غدد آنتنی خرچنگ دراز آب شیرین (Astacus leptodactylus) تحت تاثیر شوریهای متفاوت
|
مجید عسکری حصنی ، فاطمه لواجو |
، mahesni@gmail.com |
|
چکیده: (8916 مشاهده) |
تنظیم اسمزی یکی از مکانیسمهای فعال بدن خرچنگ دراز آب شیرین است که اغلب توسط غدد آنتنی، لوله گوارش و آبشش انجام میشود که در این تحقیق تاثیر شوری بر تغییرات سلولهای غدد این سخت پوست شیرین مطالعه شد. در این پژوهش نمونهها در گروه شاهد (آب شیرین) و 5 تیمار شوری با غلظتهای 4، 6، 8، 10 و 12 گرم در لیتر با سه تکرار قرار گرفتند. تمامی تیمارها به مدت 72 ساعت در شوری مورد نظر باقی مانده و پس از آن بهطور ناگهانی به آب شیرین منتقل شدند. نمونههای بافت غدد آنتنی در هر تیمار قبل و بعد از شوک شوری استخراج و بلافاصله در محلول بوئن تثبیت شدند، سپس مقاطع 5 میکرون تهیه و با روش هماتوکسیلین- ائوزین رنگ آمیزی شده و بهوسیله میکرومتر و میکروسکوپ نوری مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. در بررسی تغییرات سلولی غدد آنتنی، از نمونهی شاهد تا شوری 12 گرم در لیتر به ترتیب کاهش اندازه سلولهای لابیرنت و کیسه سلومی غدد آنتنی مشاهده شد. در مقابل، پس از ایجاد شوک شوری اندازه سلولها افزایش یافت و هیپرپلازی مشاهده گردید. افزایش حجم سلولی در تیمارهای 4، 6، 8، 10 و 12 گرم در لیتر بهترتیب با قطر 12/59، 18/62، 13/70، 66/77 و80/79 میکرون مشاهده شد. بر اساس آنالیز آماری، رابطه معنیداری بین شوری محیط و اندازه سلولها بهدست آمد (05/0P<). این تغییرات نشان دهنده افزایش اسمولاریته سلولی، جذب آب و در نتیجه افزایش اندازه سلولها در هر تیمار بعد از شوک میباشد. طبق این پژوهش در اثر تغییر شوری و اسمولاریته محیط سلولهای غدد آنتنی تحت تاثیر قرار گرفته و از طریق بازجذب یا ترشح مایعات غدد آنتنی باعث تنظیم اسمزی بدن میشوند. |
|
واژههای کلیدی: غدد آنتنی، تغییرات سلولی، شوری، خرچنگ دراز آب شیرین. |
|
متن کامل [PDF 985 kb]
(4108 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1393/10/7 | ویرایش نهایی: 1393/12/9 | پذیرش: 1393/10/7 | انتشار الکترونیک: 1393/10/7
|
|
|
|