برآورد ارزش غذایی دو گونه از گیاهان دریایی قهوهای و قرمز دریای عمان Sargassum illicifolium و Gracillaria cortica
|
محمود حافظیه ، سیدحسن حسینی ، دانیال اژدری ، حمیرا حسین پور |
، jhafezieh@yahoo.com |
|
چکیده: (10585 مشاهده) |
هدف از این مطالعه بررسی کیفیت غذایی Sargassum illicifolium و Gracillaria corticaدو گونه از گیاهان دریایی منطقهی ساحلی دریای عمان با توجه به امکان استفاده از آنها در تغذیه میگو است. ترکیب غذایی، مواد معدنی و محتویات ویتامینی، اسیدهای چرب آزاد، پروفایل اسیدهای آمینه مورد آنالیز آزمایشگاهی قرار گرفت. محتوای پروتئین و خاکستر، دو جزء اصلی این گیاهان را تشکیل دادند. S. illicifolium و G. cortica بهترتیب دارای 15/1±18/9% و 1/2±29/18% پروتئین و 43/3±15/29% و 43/1±11/23% خاکستر بر پایه وزن خشک بودند. اگرچه از نظر مواد معدنی، هر دو نوع گیاه غنی بوده و هر دو از نظر میزان ید ارزش بالایی دارند اما با این وجود، S. illicifolium از نظر داشتن پتاسیم، کلسیم و منیزیوم غنیتر و G. cortica از نظر داشتن بقیه مواد معدنی مورد مطالعه و بهخصوص آهن و مس بسیار غنیتر است. کل اسیدهای آمینه ضروری و غیرضروری بر حسب گرم در 100 گرم نمونه S. illicifolium و G. cortica بهترتیب 7/4، 47/7، 67/7 و 8/13 بهدست آمد که اختلاف معنیداری را نشان نداد (P>0.05). این دو گیاه دریایی کلیه اسیدهای ضروری مورد نیاز میگو را دارا هستند و از نظر تعادل این اسیدهای آمینه احتیاجات میگو را تامین مینمایند. کل اسیدهای اشباع، اسیدهای چرب غیر اشباع با یک باند دوگانه، با بیش از یک باند دوگانه بر حسب میلی گرم بر گرم وزن نمونه و نسبت DHA به EPA بهترتیب در S. illicifolium و G. cortica 87/10 و 76/2 : 11/1 و 513/0: 06/1 و 4/0 : 66/3 و 33/1 هستند که در همه موارد اختلاف معنیدار بین این دو گیاه دریایی مشاهده میگردد. میزان ویتامین E، ویتامین C و تیامین بر حسب میلی گرم در 100 گرم ماده خوراکی در S. illicifolium و G. cortica بهترتیب2/1±2/32 و 3/2±5/37 : 98±890 و 55±1200 : 5/5±45 و 1/9±71 که مشخصا هر سه ویتامین در G. cortica بیشتر از S. illicifolium هستند (P<0.05). حال آنکه بقیه ویتامینها مورد مطالعه از اختلاف معنیداری بین این دو گیاه برخوردار نبودند (P>0.05). در مقایسه ارزش غذایی آنها با جداول نیازمندیهای غذایی میگو پاسفید غربی، هر دو گونه قابلیت استفاده در جیره غذایی این میگو را دارند. |
|
واژههای کلیدی: S. illicifolium، G. cortica، ارزش غذایی، دریای عمان. |
|
متن کامل [PDF 363 kb]
(2724 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1393/4/1 | ویرایش نهایی: 1393/12/9 | پذیرش: 1393/4/1 | انتشار الکترونیک: 1393/4/1
|
|
|
|