این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
در این پژوهش بهمنظور بررسی و مطالعهی ساختمان بیضه و الگوی چرخهی تولید مثلی جنس نر ماهی سفید دریای خزر، نمونهبرداری ماهانه از مهر 1390 تا اردیبهشت 1391 از منطقهی جفرود انزلی انجام شد. پس از مشاهدات ماکروسکوپی و عکسبرداری از موقعیت اندام جنسی، اندام مربوطه از نمونهها جدا شده و در محلول فیکساتور بوئن تثبیت گردید. پس از انجام مراحل مختلف بافتشناسی، مقاطع 5 میکرونی از نمونهها تهیه شد و بعد از رنگآمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، این نمونهها بهوسیلهی میکروسکوپ نوری مجهز به دوربین عکس-برداری مورد مطالعه قرار گرفتند. بر اساس نتایج، 4 مرحله در تکامل بیضه مشاهده شد که این مراحل عبارتند از مرحلهی بلوغ اولیه، بیضهها بسیار نازک و شامل اسپرماتوگونی و اسپرماتوسیت اولیه بودند. در مرحلهی بلوغ ثانویه اسپرماتوسیت های اولیه و ثانویه بیشترین سلولهای این مرحله را به خود اختصاص دادند. در مرحلهی بالغ، سلولهای مربوط به تمامی مراحل اسپرماتوژنز مشاهده گردید. در مرحلهی رسیده، لوبولها بیشترین حجم حفره شکمی را اشغال کرده و سرشار از اسپرماتید و اسپرماتوزوآهای حامل ژنوم بودند. در مجموع الگوی رشد بیضه ماهی سفید سیستم لوبولار بوده و در برهه زمانی مشخص از مهر تا اردیبهشت مراحل تشکیل اسپرم به سرانجام میرسد و اسپرم ریزی صورت میگیرد.
Farzadfar F, Heidari B, Ghafoori Rahimabadi Z. Morphohistology of Male Gonad in the Caspian Sea Kutum (Rutilus frisii kutum). Journal of Oceanography 2014; 4 (16) :15-22 URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-463-fa.html