:: دوره 2، شماره 5 - ( 1390 ) ::
جلد 2 شماره 5 صفحات 34-29 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط ترکیبات بیوشیمیایی مایع سلومیک با برخی خصوصیات گنادی، موفقیت لقاح، نرخ تخم‌گشایی و اندازه لاروی در ماهی سفید (Rutilus frisii kutum)
نریمان شعبانی ، محمدرضا ایمانپور ، محمد سوداگر ، کاظم درویش بسطامی ، محمد رضایی
، Darvish_60@yahoo.com
چکیده:   (22182 مشاهده)
هدف از این تحقیق بررسی ارتباط میان ترکیبات بیوشیمیایی مایع سلومیک (سدیم، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، کلسترول، پروتئین کل و گلوکز) با برخی خصوصیات زیست شناختی گناد (خصوصیات زیست‌شناختی تخمک و تخم و وزن گناد)، موفقیت لقاح، نرخ تخم‌گشایی و اندازه لاروی در ماهی سفید است. برای این منظور تعداد 48 قطعه ماهی سفید ماده با میانگین طول (2/1± 62/49سانتیمتر) و وزن (229±977 گرم بدون محاسبه وزن گناد) در بهار سال 1386 از صیدگاه رودخانه تجن واقع درشهرستان ساری صید و این روابط مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که بین یون پتاسیم با فضای حاشیه زرده ارتباط مستقیم معنی‌دار (05/0> P) وجود دارد ولی ارتباط یون پتاسیم با نسبت فضای زرده به فضای حاشیه زرده (05/0> P) معکوس است. به‌علاوه، بین یون منیزیم و وزن گناد سیال شده رابطه‌ی مستقیم معنی‌دار (01/0> P) وجود داشت. همچنین اگرچه ارتباط بین نسبت یون‌های سدیم به پتاسیم با تعداد تخمک در یک گرم گناد سیال شده معکوس بود (05/0> P)، اما بین نسبت یون‌های سدیم به پتاسیم و همین‌طور نسبت یون‌های کلسیم به پتاسیم با طول لاروی در بیومتری دوم، ارتباط مستقیم معنی‌داری (05/0>P) وجود داشت. نتایج این تحقیق نشان داد که ارتباط مستقیم معنی‌داری (05/0>P) بین پروتئین کل با قطر تخم وجود دارد. همچنین بین گلوکز با قطر تخم و فضای حاشیه زرده رابطه‌ی معنی‌دار معکوسی (05/0>P) و بین گلوکز با نسبت سطح به حجم تخم رابطه‌ی معنی‌دار مستقیمی (05/0> P) وجود دارد.
واژه‌های کلیدی: ماهی سفید (Rutilus frisii kutum)، تخم، مایع سلومیک (تخمدانی)، دریای خزر
متن کامل [PDF 289 kb]   (2247 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1390/10/24 | ویرایش نهایی: 1390/11/5 | پذیرش: 1395/7/27 | انتشار الکترونیک: 1395/7/27


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 2، شماره 5 - ( 1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها