:: دوره 3، شماره 11 - ( 1391 ) ::
جلد 3 شماره 11 صفحات 99-91 برگشت به فهرست نسخه ها
محورهای ارتباطی میان تحقیقات علمی دریایی و مقوله حفاظت از محیط زیست دریایی:یک واکاوی حقوقی بین‌المللی
ضیاء الدین مدنی
، z.madani@inio.ac.ir
چکیده:   (17024 مشاهده)
تحقیقات علمی دریایی، به سلسله مطالعه‌ها و آزمایش‌هایی اطلاق می‌گردد که با هدف بالا بردن آگاهی انسان‌ها از محیط زیست دریا به انجام می‌رسند. بر اساس همین تعریف کلی می‌توان دریافت که دو مقوله‌ی تحقیقات علمی دریایی و حفاظت از محیط زیست دریایی دارای برهم‌کنش و تأثیر و تأثر بر ابعاد عملی و نظری یکدیگرند. از افق مؤلفه‌های حقوق بین‌المللی، بررسی و نظاره‌ی این بر‌هم‌کنش‌ها و سرانجام واکاوی و ارزیابی این دو مقوله در اسناد حقوقی بین‌المللی دریایی از جمله کنوانسیون 1982 ملل متحد حقوق دریاها از اهمیت به‌سزایی برخوردار است. آنچه ضرورت انجام این پژوهش را پر رنگ می‌کند آن است که از یک سو، انجام تحقیقات علمی در عرصه دریاها و اقیانوس‌ها باید در چارچوب یک سلسله مقررات و موازین بین‌المللی موجود در عرصه حقوق بین‌الملل، از جمله مقررات و موازین مربوط به حفاظت از محیط زیست صورت پذیرد که به‌ناچار حقوق و تعهداتی را برای تمامی دولت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی در این زمینه در پی دارد، و از سوی دیگر، همین تحقیقات علمی دریایی، خود باید با هدف بالا بردن دانش بشر دایر بر حفاظت بهتر و مؤثرتر از محیط زیست، به‌ویژه محیط زیست دریایی به انجام رسند.
واژه‌های کلیدی: حقوق بین‌الملل، حقوق بین‌الملل محیط زیست، حقوق دریاها، تحقیقات علمی دریایی، کنوانسیون 1982 ملل متحد حقوق دریاها، محیط زیست دریایی.
متن کامل [PDF 331 kb]   (2359 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1391/9/21 | ویرایش نهایی: 1391/9/22 | پذیرش: 1392/6/31 | انتشار الکترونیک: 1392/6/31


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 11 - ( 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها