این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران. ، khodanazary@yahoo.com
چکیده: (84 مشاهده)
پیشینه و اهداف:هدف از مطالعه حاضر، تاثیر حفاظتی لیزوزیم بر فیلم مخلوط ژلاتین-پلی کاپرولاکتون بر کیفیت ماهی شیر Scomberomorus commersonاز طریق آنالیزهای فیزیکوشیمیایی (pH، بازهای ازته فرار، تیوباربیتوریک اسید و اسید چرب آزاد)، شمارش میکروبی (باکتری های مزوفیل و سرمادوست) و ارزیابی حسی طی نگهداری در یخچال بود. روشها:فیله های ماهی در سه گروه شامل 1) تیمار شاهد، 2) مخلوط ژلاتین/ پلی کاپرولاکتون و 3) مخلوط ژلاتین/ پلی کاپرولاکتون+ لیزوزیم غوطه ور شدند. یافتهها:نتایج نشان داد که افزودن لیزوزیم در محلول ژلاتین/ پلی کاپرولاکتون می تواند به طور معنی داری (05/0>p) کیفیت ماهی را بهبود بخشد. در میان همه تیمارها، تعداد باکتری مزوفیل و سرمادوست فیله ماهی شیر نمونه شاهد به سرعت افزایش یافت و در مقایسه با سایر تیمارها بالاتر بود (05/0>p). بنابراین، فیلم ژلاتین- پلی کاپرولاکتون محتوی لیزوزیم می تواند به طور قابل توجه رشد باکتری فیله ماهی شیر را به تاخیر بیاندازد. نتایج نشان داد که لیزوزیم می تواند در کاهش مقادیر تیوباربیتوریک اسید و اسید چرب آزاد ماهی شیر لفاف پیچ شده طبق فعالیت آنتی باکتریایی در برابر باکتری هایی که آنزیم ها برای هیدرولیز چربی ها تولید می کنند، موثر باشد. افزودن لیزوزیم کیفیت حسی ماهی ماکرل را بهبود می بخشد و این نتایج با آنالیزهای باکتریایی و فیزیکوشیمیایی در ارتباط است. افزایش طول مدت ماندگاری (بالای 9 روز) به ویژگی های آنتی اکسیدانی و آنتی میکروبی فیلم ژلاتین و پلی کاپرولاکتون همراه با لیزوزیم نسبت داده شد. نتیجهگیری:این نتایج تایید می کند که فیلم ژلاتین- پلی کاپرولاکتون محتوی عصاره لیزوزیم بر حفاظت ماهی شیر تاثیر داشت.