[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی ::
اطلاعات نشریه::
راهنمای نویسندگان::
بخش داوری::
ثبت نام و اشتراک::
سیاست های نشریه::
آمار و ارقام نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
تسهیلات پایگاه::
سامانه های پژوهشگاه::
تماس با ما::
::
فرمت مقالات نشریه

فرمت مقاله برای نگارندگان
لطفا قبل از ارسال مقاله، بخش
شیوه‌نامه نگارش مقالات
را مطالعه و مقاله خود را با فرمت جدید نشریه مطابقت دهید 

..
پایگاه ها و نمایه ها


AWT IMAGE
AWT IMAGE
AWT IMAGE

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
CC BY
تبعیت از قوانین COPE

 
این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
..
:: تابستان 1403 ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
مدل سازی مطلوبیت زیستگاه دلفین گوژپشت (Sousa plumbea) در محدوده خوریات ماهشهر با استفاده از مدل حداکثر آنتروپی (MaxEnt)
بهاره عباسی ، نسرین سخایی ، احمد سواری ، حسین محمد عسکری ، بابک دوست شناس
دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر ، sakhaei@kmsu.ac.ir
چکیده:   (64 مشاهده)
پیشینه و اهداف: مطالعه بر روی پراکنش پستانداران دریایی و همچنین شناسایی عوامل موثر بر انتخاب زیستگاه آن­ها، از مهم­ترین موارد برای شناخت شرایط زیستی این جانوران و تهدیدات مختلف بر روی آن­ها جهت تدوین طرح­های حفاظت از اکوسیستم­های ساحلی به شمار می­رود. خلیج فارس به عنوان یکی از مهم­ترین پهنه­های آبی جهان دارای بوم­شناسی متنوع و بسیار پیچیده­ای است که به دلیل تهدیدات مختلف انسانی، حیات بسیاری از گونه­های این منطقه در خطر است.  دلفین گوژپشت اقیانوس هند (Sousa plumbea)) یکی از رایج ترین گونه های پستاندار دریایی است که در نواحی ساحلی و آب های کم عمق خلیج فارس دیده می شود که طبق لیست قرمز  اتحادیه بین­المللی حفاظت از طبیعت جمعیت آنها رو به کاهش است  خور موسی در شمال غربی خلیج‌فارس یک زیستگاه مهم اما بسیار صنعتی برای این گونه است. این مطالعه با هدف مدل­سازی مطلوبیت زیستگاه دلفین گوژپشت در محدوده شمالی خور موسی  انجام گرفته است که علاوه بر مشخص کردن زیستگاه­های بالقوه مطلوب دریایی، مهم ترین عوامل فیزیکی موثر بر آشیان بوم شناختی گونه ها نیز مشخص خواهد شد.
روش­ها: با انجام مطالعات میدانی در پاییز و زمستان دو سال متوالی 1399-1400 و گزارشات جوامع محلی، مناطق حضور گونه شناسایی شدند و موقعیت حضور آن­ها روی نقشه منطقه علامت­گذاری گردید و سپس وارد نرم­افزار ArcGIS گردید. در مجموع 30 نقطه حضور از این گونه ثبت گردید و سپس به همراه متغیرهای زیست محیطی وارد مدل گردید. عوامل محیطی به کاربرده شده به عنوان متغیرهای مؤثر بر حضورگونه شامل غلظت کلروفیل، دمای سطحی آب، شوری، عمق آب، شیب بستر و فاصله از ساحل و فاصله از کانال­های ورودی خوریات ماهشهر (شمال غربی خلیج فارس) می­باشد. متغیرهای مورد نیاز برای مدل­سازی با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی تهیه و در نهایت برای تهیه نقشه مطلوبیت زیستگاهی از مدل حداکثر آنتروپی (MaxEnt) استفاده گردید. روش حداکثر آنتروپی، یکی از ابزارهای بسیار متداول برای مدل­سازی مطلوبیت زیستگاه و نیز پیش­بینی و مدل­سازی نحوه پراکنش گونه­ها به کار می­رود؛ که با استفاده از داده­های حضور و متغیرهای محیطی اجرا می‌شود.
یافته ها: نتایج نشان داد که مدل مکسنت در این مطالعه عملکرد مناسبی دارد و سطح زیر منحنی (AUC)  معادل 91/0 به دست آمد که نشان دهنده دقت و کارایی بالای مدل در شناسایی مطلوب­ترین مناطق پراکنش است. همچنین متغیرهای عمق و شیب بستر و فاصله تا ساحل به عنوان مهمترین پارامترها در شناسایی مناطق مطلوب شناخته شدند و احتمال حضور دلفین گوژپشت در محدوده ورودی کانال اصلی خوریات ماهشهر نسبت به سایر مناطق بیشتر می­باشد . بر اساس یافته­ های این مطالعه تنها 10% منطقه دارای مطلوبیت بالا برای زیست این گونه است، 98/15% از منطقه (32/30کیلومتر مربع) دارای مطلوبیت متوسط و در نهایت بیشترین درصد از مساحت منطقه برابر با 95/75% (25/140 کیلومتر مربع) را فاقد مطلوبیت برای حضور گونه یا دارای مطلوبیت کم می­باشد.
نتیجه ­گیری: از آنجا که نظارت و ارزیابی تنوع زیستی دریایی متکی بر دانش کافی و دقیق از جمعیت و الگوهای توزیع گونه‌های مهم اکولوژیکی است و به دلیل آنکه فعالیت های متراکم دریایی و صنعتی شدن شتابان همراه با قرارگیری شهرهای ساحلی ماهشهر و سربندر موجب اختلال شدید زیستگاه های طبیعی منطقه شده است.. این مطالعه مبنایی را برای نظارت بر دلفین گوژپشت و ارزیابی سلامت اکوسیستم خور موسی فراهم می‌کند
واژه‌های کلیدی: مدل حداکثر آنتروپی، مدلسازی توزیع گونه، پارامترهای محیطی، دلفین گوژپشت، خورموسی
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زيست­ شناسی دريا
دریافت: 1403/3/5 | ویرایش نهایی: 1403/8/19 | پذیرش: 1403/7/8



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علمی پژوهشی اقیانوس شناسی Journal of Oceanography
Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4657