[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی ::
اطلاعات نشریه::
راهنمای نویسندگان::
بخش داوری::
ثبت نام و اشتراک::
سیاست های نشریه::
آمار و ارقام نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
تسهیلات پایگاه::
سامانه های پژوهشگاه::
تماس با ما::
::
فرمت مقالات نشریه

فرمت مقاله برای نگارندگان
لطفا قبل از ارسال مقاله، بخش
شیوه‌نامه نگارش مقالات
را مطالعه و مقاله خود را با فرمت جدید نشریه مطابقت دهید 

..
پایگاه ها و نمایه ها


AWT IMAGE
AWT IMAGE
AWT IMAGE

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
CC BY
تبعیت از قوانین COPE

 
این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
..
:: دوره 13، شماره 52 - ( 1401 ) ::
جلد 13 شماره 52 صفحات 63-48 برگشت به فهرست نسخه ها
جذب بیولوژیکی فلز سنگین سرب توسط ریزجلبک اسپیرولینا ازمحلول‌های آبی
شیرین ایزدی ، مهناز صادقی
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال ، m_sadeghi@iau-tnb.ac.ir
چکیده:   (2085 مشاهده)
پیشینه و اهداف: امروزه حذف فلزات سنگین از پساب صنایع به طور قابل توجهی رو به افزایش است که می‌تواند در راستای حفاظت محیط زیست و سلامت انسان ها نقش به سزایی داشته باشد. در سال­های اخیر محققین به روش های بیولوژیکی و به خصوص روش های زیستی و میکروبی جهت حذف فلزات سنگین سمی متوسل شده اند. جذب زیستی فلزات سنگین، یک تکنولکوژی نسبتا جدید برای تصفیه پساب­های صنعتی است و هدف از آن، حذف فلزات سمی و پاکسازی محیط زیست و همچنین بازیافت فلزات با ارزش است. این فرآیند، یک واکنش سریع بین فلز و سطح سلول (اتصال خارج از سلولی) است که  فلز به سطح ملکول­ها مانند پروتئین سطحی می­چسبد. فرآیند های بیولوژیکی مرسوم در پاکسازی زیستی فلزات شامل جذب بیولوژیکی، تجمع زیستیو ته نشینی زیستی است. در پژوهش حاضر تلاش بر این است که با بهینه سازی شرایط جذب برای ریزجلبک اسپیرولینا به صورت زنده توانایی آن در جذب فلز سنگین سرب از محلول های آبی مورد بررسی قرار گیرد. هدف از این پروژه ارائه­ی راهکاری جهت حذف زیستی فلز سنگین سرب با استفاده از روش جذب بیولوژیکی به کمک ریزجلبک اسپیرولینا است.
روش ها :  سه پارامتر غلظت جلبک (0.5، 1، 1.5 و 2 گرم بر لیتر)، غلظت سرب (20، 40 و 60 میلی­گرم بر لیتر) و زمان تماس (30، 60، 90، 180 و 360 دقیقه) به عنوان پارامترهای آزمایش نهایی در نظر گرفته شد. به منظور انجام تست­ها، 12 نمونه کشت گذاشته شد. با بررسی میزان رشد و بعد از رسیدن کشت­ها به غلظت مورد نظر سه غلظت سرب به نمونه­ها اضافه شده و پس از مدت زمان­های معین از کشت نمونه برداری شده و میزان جذب اندازه­گیری شد. در ادامه ایزوترم جذب برای تعیین ظرفیت تئوریکی جذب آلاینده رسم شد.
یافته ها:بهینه­ی رشد در شرایط نور 3000 لوکس و پی اچ 10 رخ داده و ماکزیمم چگالی نوری رشد در این شرایط 1.421 است. نتایج جذب بیولوژیکی نشان داد که غلظت­های بالاتر جلبک میزان جذب بیولوژیکی بالاتری داشته و ماکزیمم راندمان جذب در غلظت 2 گرم بر لیتر اسپیرولینا به دست آمد. بررسی اثر زمان تماس نشان می­دهد که با افزایش زمان تماس میزان جذب بیولوژیکی افزایش یافته و از حدود 180 دقیقه به بعد این میزان کاهش می­یابد که احتمالا به دلیل اثر سمیت فلز سنگین باقیمانده بر سلول­های ریزجلبک اسپیرولینا است. حداکثر حذف فلز سنگین سرب در غلظت 2 گرم بر لیتر اسپیرولینا و دوز سرب 20 میلی­گرم بر لیتر در مدت زمان تماس 180 دقیقه به میزان 81.33 درصد بوده است. نتایج نشان داد که ایزوترم لانگمویر برای فلز سرب، بهتر از سایر مدل‌ها می‌تواند داده‌های آزمایشی را برازش کند.
نتیجه گیری: فرایند جذب بیولوژیکی توسط اسپیرولینا شامل دو مرحله­ی سریع جذب (20 دقیقه اول) و جذب آهسته در ادامه آن است. راندمان جذب تا حدود دقیقه­ی 60 صعودی بوده و پس از آن به تدریج از شیب آن کاسته می­شود. همچنین میزان جذب بالا در 30 دقیقه­ی اول (بیش از 50 درصد جذب بیولوژیکی کل در همه­ی نمونه­ها) نشان دهنده­ی وجود یک مرحله جذب سریع در دقایق اولیه است. دلیل جذب سریع در 30 دقیقه ­ی اول به دلیل جذب فیزیکی سریع در سایت­های فعال سلول جلبک بوده که به سایت­های منفی مشهور است و جذب با نیروی الکترو استاتیکی رخ می­دهد.
 
واژه‌های کلیدی: اسپیرولینا پلاتنسیس، سرب، فلز سنگین، جذب بیولوژیکی، ایزوترم جذب
متن کامل [PDF 1949 kb]   (829 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: محيط ­زيست دريا / آلودگی دریا
دریافت: 1401/4/4 | ویرایش نهایی: 1402/1/15 | پذیرش: 1401/10/15 | انتشار الکترونیک: 1401/12/23



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Izadi S, Sadeghi M. Biosorption of lead heavy metal from aqueous solutions using spirulina microalgae. Journal of Oceanography 2023; 13 (52) :48-63
URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1721-fa.html

ایزدی شیرین، صادقی مهناز. جذب بیولوژیکی فلز سنگین سرب توسط ریزجلبک اسپیرولینا ازمحلول‌های آبی. اقیانوس شناسی. 1401; 13 (52) :48-63

URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1721-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 52 - ( 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علمی پژوهشی اقیانوس شناسی Journal of Oceanography
Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4657