[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی ::
اطلاعات نشریه::
راهنمای نویسندگان::
بخش داوری::
ثبت نام و اشتراک::
سیاست های نشریه::
آمار و ارقام نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
تسهیلات پایگاه::
سامانه های پژوهشگاه::
تماس با ما::
::
فرمت مقالات نشریه

فرمت مقاله برای نگارندگان
لطفا قبل از ارسال مقاله، بخش
شیوه‌نامه نگارش مقالات
را مطالعه و مقاله خود را با فرمت جدید نشریه مطابقت دهید 

..
پایگاه ها و نمایه ها


AWT IMAGE
AWT IMAGE
AWT IMAGE

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
CC BY
تبعیت از قوانین COPE

 
این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
..
:: دوره 13، شماره 50 - ( 1401 ) ::
جلد 13 شماره 50 صفحات 72-59 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تاثیر تغییرات دمای سطح دریا (SST) بر اکوسیستم‌های مرجانی مطالعه موردی: جزیره کیش
امیرحسین حلبیان ، کیوان کبیری ، محبوبه صفرنژاد ، مصیب شیرانی
دانشگاه پیام نور ، halabian_a@yahoo.com
چکیده:   (3169 مشاهده)
پیشینه و مبانی نظری پژوهش:  آبسنگ­‌های مرجانی یکی از جذاب‌‌‌ترین اکوسیستم‌­های جهان هستند. این آبسنگ­‌ها بخش­‌های وسیعی از جهان را در مناطق گرمسیری در برگرفته‌­اند. آبسنگ­‌های مرجانی در آب­‌های ایران در خلیج‌فارس تا حد زیادی محدود به جزایر است. بسیاری از عوامل از جمله فعالیت­‌های طبیعی و انسانی موجب ایجاد استرس در اجتماعات مرجانی می­‌شوند که بر گسترش آبسنگ‌ها تأثیر می­‌گذارد. رویدادهای سفیدشدن مرجان‌ها به سبب افزایش دمای هوا از نظر فراوانی و شدت در سراسر جهان در حال افزایش است. پدیده سفیدشدن به عنوان یک تهدید عمده برای آبسنگ‌­های مرجانی در سراسر جهان در نظر گرفته می­‌شود؛ به ویژه به دلیل این که رویدادهای سفید شدن در مقیاس بزرگ به گرم شدن کره زمین مرتبط بوده است. شدیدترین رویدادهای جهانی سفیدشدن مرجان­‌ها که در سراسر جهان گزارش شده، در سه دهه گذشته رخ داده است. خلیج‌فارس گرم‌ترین دریای مرجانی جهان محسوب می‌­شود. شرایط دمایی مربوط به سفیدشدن مرجان در خلیج‌فارس بیشتر از هر منطقه دیگری در جهان است. از این رو، آبسنگ­‌های مرجانی در خلیج فارس نیز در برابر ناهنجاری­‌های دمایی و اثرات بلندمدت آنها آسیب­‌پذیر هستند. دمای سطح دریا (SST) یکی از مهم‌ترین عوامل فیزیکی است که حیات اجتماعات آبسنگ­‌های مرجانی را تحت تأثیر قرار می‌­دهد. در سال­‌های اخیر، سفیدن شدن مرجان‌­ها به سبب گرمایش جهانی و افزایش دمای سطح آب (SST) در خلیج فارس منجر به مرگ و میر بسیاری در اجتماعات مرجانی این گستره آبی شده است. بدین ترتیب، در این پژوهش به واکاوی رخدادهای سفیدشدگی اجتماعات مرجانی و تهدیدات ناشی از آن در جزیره کیش پرداخته شده است. منطقه مورد مطالعه شامل صخره‌های مرجانی در آب­‌های پیرامونی جزیره کیش در خلیج فارس و بررسی اثرات تنش‌­های وارده است.
روش‌شناسی:  در این پژوهش، داده­‌های دمای سطح دریا (SST) به صورت روزانه از (1982 تا 2017) با تفکیک مکانی 1×1 درجه قوسی مورد بررسی قرار گرفته است. سپس، مقادیر شاخص درجه گرمای هفتگی (DHW) برای ارزیابی اثر تجمعی استرس گرما بر اساس داده‌­های SST محاسبه و برآورد گردید. این شاخص شدت آستانه سفیدشدگی بر اساس یک بازه بلندمدت را برای هر مکان نشان می­‌دهد.در ادامه، به منظور بررسی روند تغییرات دمای سطح دریا از آزمون ناپارامتری من- کندال بهره گرفته شده است.
 یافته‌ها:  نتایج نشان داد که بیشینه دمای سطح دریا مربوط به 11 اگوست 2017 برابر با 17/35 درجه سانتی­‌گراد می­‌باشد. واکاوی روند تغییرات دمای سطح دریا با آزمون ناپارامتری من- کندال نیز نشانگر روند افزایشی دمای سطح دریا به ویژه از سال 1998 به بعد است. آستانه شاخص DHW در منطقه مورد بررسی نیز برابر با 3/5 می­باشد که به منزله هشداری برای سفیدشدگی اجتماعات مرجانی جزیره کیش است. نتایج نشان‌دهنده توانایی شاخص DHW برای پیش­بینی رویدادهای سفیدشدگی در جوامع صخره­‌های مرجانی جزیره کیش می­‌باشد و می­‌تواند ابزاری کارآمد در مدیریت این اکوسیستم باشد.
نتیجه‌گیری:  نتایج واکاوی حرارتی حاصل نشان داد که بین رویدادهای ثبت شده سفیدشدگی در سال­‌های مختلف و سال­‌های وقوع النینو هم‌پوشانی وجود دارد. از این رو، این تحلیل­‌ها و نتایج کمک می‌­کند تا در سال­‌هایی که گزارش­‌های وقوع سفیدشدگی وجود ندارد و یا اطلاعات به درستی ثبت نشده است؛ با استفاده از این هم‌پوشانی این فقدان اطلاعات را بازسازی نمود.
واژه‌های کلیدی: مرجان، دمای سطح دریا، روند، DHW، جزیره کیش
متن کامل [PDF 1304 kb]   (826 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: محيط ­زيست دريا / آلودگی دریا
دریافت: 1399/10/16 | ویرایش نهایی: 1402/1/28 | پذیرش: 1400/9/13 | انتشار الکترونیک: 1401/4/15



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Halabian A, Kabiri K, Safarnejad M, Shirani M. Effect of sea surface temperature (SST) changes on coral ecosystems in Kish Island. Journal of Oceanography 2022; 13 (50) :59-72
URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1622-fa.html

حلبیان امیرحسین، کبیری کیوان، صفرنژاد محبوبه، شیرانی مصیب. بررسی تاثیر تغییرات دمای سطح دریا (SST) بر اکوسیستم‌های مرجانی مطالعه موردی: جزیره کیش. اقیانوس شناسی. 1401; 13 (50) :59-72

URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1622-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 50 - ( 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علمی پژوهشی اقیانوس شناسی Journal of Oceanography
Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4657