دوره 10، شماره 37 - ( 1398 )
جلد 10 شماره 37 صفحات 31-23
برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی توانایی صدف دوکفه ای اسکالوپ ( Bivalvia: Pectinidae: Scallop) در تصفیه زیستی پساب مزارع پرورش میگو در خلیج گواتر، چابهار
فرح حیدری
،
لیندا یادگاریان حاجی آباد
،
لیدا سلیمی
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال ،
f_heydari@iau-tnb.ac.ir
چکیده:
(6356 مشاهده)
در این تحقیق از صدف دوکفهای اسکالوپ جهت تصفیه زیستی پساب مزارع پرورش میگو در خلیج گواتر در فصل بهار 1397 استفاده گردید. بدینمنظور، استخرهای رسوب گیر، زیستی و هوادهی در حاشیه استخر اصلی جهت تصفیه زیستی احداث شد. سپس صدفهای دوکفهای از محیط طبیعی جمعآوری شده و در بستر استخرهای مذکور قرار داده شدند. غلظت پارامترهای کیفی در چهار ایستگاه شامل ایستگاه 1 (نمونه دریا)، ایستگاه 2 (آب ورودی)، ایستگاه 3 (پساب خروجی) و ایستگاه 4 (آب قبل از ورود به دریا) بررسی گردید. نتایج نشان داد، غلظت پارامترها در پساب خروجی استخر اصلی (ایستگاه 3) به طور معنیداری از دیگر ایستگاهها بالاتر است (05/0
P<
). نتایج آزمون همبستگی نشان داد که میزان تصفیه با پارامترهای کیفی همبستگی منفی معنی داری دارند به طوریکه با افزایش تصفیه غلظت پارامترها کاهش مییابد. غلظت نیترات، فسفات، کدورت،
EC
،
TDS
و اکسیژن محلول در استخر اصلی به ترتیب 67/0، 52/1، 36/22، 78/39، 21/20 و 49/9 میلیگرم بر لیتر بود و بعد از تصفیه برابر 56/0، 79/0، 81/16، 68/38، 45/16 و 12 میلیگرم بر لیتر مشاهده شد. این نتایج نشان داد، اختلاف بین پارامترها قبل و بعد از تصفیه معنیدار هستند (05/0
P<
). همچنین میزان تصفیه زیستی در بازه زمانی مختلف دارای اختلاف معنیداری است (05/0
P<
) به طوریکه بیشترین و کمترین نرخ تصفیه به ترتیب در روز پنجم و روز اول مشاهده گردید. میزان 20، 48، 27، 22 و 5/2 درصد به ترتیب از غلظت نیترات، فسفات، کدورت، مواد جامد محلول و هدایت الکتریکی در فرآیند تصفیه از پساب حذف گردید. بنابراین بر اساس نتایج مشخص شد که دوکفه ای اسکالوپ توانایی بالایی در تصفیه زیستی پساب مزرعه پرورش میگو دارد و میتواند به عنوان شاخص مناسبی برای تصفیه مزارع پرورشی استفاده گردد.
واژههای کلیدی:
دوکفهای
،
تصفیه زیستی
،
مزارع پرورش میگو
،
خلیج گواتر
،
چابهار
متن کامل
[PDF 1433 kb]
(1380 دریافت)
نوع مطالعه:
پژوهشي
|
موضوع مقاله:
زيست شناسی دريا
دریافت: 1397/9/14 | ویرایش نهایی: 1398/4/24 | پذیرش: 1397/11/10 | انتشار الکترونیک: 1398/3/29
10.29252/JOC.2019.10.13621
20.1001.1.15621057.1398.10.37.7.1
بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط
Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License
قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 37 - ( 1398 )
برگشت به فهرست نسخه ها