:: دوره 10، شماره 37 - ( 1398 ) ::
جلد 10 شماره 37 صفحات 31-23 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی توانایی صدف دوکفه ای اسکالوپ ( Bivalvia: Pectinidae: Scallop) در تصفیه زیستی پساب مزارع پرورش میگو در خلیج گواتر، چابهار
فرح حیدری ، لیندا یادگاریان حاجی آباد ، لیدا سلیمی
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال ، f_heydari@iau-tnb.ac.ir
چکیده:   (6356 مشاهده)
در این تحقیق از صدف دوکفه­ای اسکالوپ جهت تصفیه زیستی پساب مزارع پرورش میگو در خلیج گواتر در فصل بهار 1397 استفاده گردید. بدین­منظور، استخرهای رسوب­ گیر، زیستی و هوادهی در حاشیه استخر اصلی جهت تصفیه زیستی احداث شد. سپس صدف­های دوکفه­ای از محیط طبیعی جمع­آوری شده و در بستر استخرهای مذکور قرار داده شدند. غلظت پارامترهای کیفی در چهار ایستگاه شامل ایستگاه 1 (نمونه دریا)، ایستگاه 2 (آب ورودی)، ایستگاه 3 (پساب خروجی) و ایستگاه 4 (آب قبل از ورود به دریا) بررسی گردید. نتایج نشان داد، غلظت پارامترها در پساب خروجی استخر اصلی (ایستگاه 3) به طور معنی­داری از دیگر ایستگاه­ها بالاتر است (05/0P<). نتایج آزمون همبستگی نشان داد که میزان تصفیه با پارامترهای کیفی همبستگی منفی معنی­ داری دارند به طوری­که با افزایش تصفیه غلظت پارامترها کاهش می­یابد. غلظت نیترات، فسفات، کدورت، EC،  TDSو اکسیژن محلول در استخر اصلی به ترتیب 67/0، 52/1، 36/22، 78/39، 21/20 و 49/9 میلی­گرم بر لیتر بود و بعد از تصفیه برابر 56/0، 79/0، 81/16، 68/38، 45/16 و 12 میلی­گرم بر لیتر مشاهده شد. این نتایج نشان داد، اختلاف بین پارامترها قبل و بعد از تصفیه معنی­دار هستند (05/0P<). همچنین میزان تصفیه زیستی در بازه زمانی مختلف دارای اختلاف معنی­داری است (05/0P<) به طوری­که بیشترین و کمترین نرخ تصفیه به ترتیب در روز پنجم و روز اول مشاهده گردید. میزان 20، 48، 27، 22 و 5/2 درصد به ترتیب از غلظت نیترات، فسفات، کدورت، مواد جامد محلول و هدایت الکتریکی در فرآیند تصفیه از پساب حذف گردید. بنابراین بر اساس نتایج مشخص شد که دوکفه ­ای اسکالوپ توانایی بالایی در تصفیه زیستی پساب مزرعه پرورش میگو دارد و می­تواند به عنوان شاخص مناسبی برای تصفیه مزارع پرورشی استفاده گردد.
 
واژه‌های کلیدی: دوکفه‌ای، تصفیه زیستی، مزارع پرورش میگو، خلیج گواتر، چابهار
متن کامل [PDF 1433 kb]   (1380 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زيست­ شناسی دريا
دریافت: 1397/9/14 | ویرایش نهایی: 1398/4/24 | پذیرش: 1397/11/10 | انتشار الکترونیک: 1398/3/29



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 37 - ( 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها