[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی ::
اطلاعات نشریه::
راهنمای نویسندگان::
بخش داوری::
ثبت نام و اشتراک::
سیاست های نشریه::
آمار و ارقام نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
تسهیلات پایگاه::
سامانه های پژوهشگاه::
تماس با ما::
::
فرمت مقالات نشریه

فرمت مقاله برای نگارندگان
لطفا قبل از ارسال مقاله، بخش
شیوه‌نامه نگارش مقالات
را مطالعه و مقاله خود را با فرمت جدید نشریه مطابقت دهید 

..
پایگاه ها و نمایه ها


AWT IMAGE
AWT IMAGE
AWT IMAGE

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
CC BY
تبعیت از قوانین COPE

 
این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین کمیته اخلاق درانتشار (COPE) است و از آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می نماید.
..
:: دوره 12، شماره 46 - ( 1400 ) ::
جلد 12 شماره 46 صفحات 99-86 برگشت به فهرست نسخه ها
آشکارش اتوماتیک پیچک‌های خلیج‌فارس و مطالعه‌ی ساختار و خواص فیزیکی آن‌ها
امید ماه پیکر ، امیر اشتری لرکی ، محمد اکبری نسب
دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر ، ashtari@kmsu.ac.ir
چکیده:   (2810 مشاهده)
پیشینه و اهداف: پیچک‌ها، توده‌های آب نسبتاً بزرگ و چرخان در محیط دریاها هستند که مشابه گردبادها در جوّ هستند و غالباً با جریان‌های بزرگ دریایی همراه هستند. برای مثال در کناره‌­های جریان کوروشیو غالباً پیچک­‌های میان­مقیاسی با شعاع از ده تا صدها کیلومتر وجود دارد. پیچک­های دریایی هنگامی امکان تشکیل شدن دارند که جریان ناپایدار شده و این ناپایداری رشد کرده و باعث پیچش جریان شود و در نهایت یک پیچک حاصل شود. مطابق بـا مطـالعات قبلی، پیچک­‌هـا به‌کندی حرکت می­‌کنند و بنابراین در مقایسه با جریان­های غالب می­توانند به‌عنوان یک ساختار شبه­‌استاتیک در ستون آب لحاظ شوند. ازآنجا که حمل توده­آب‌های گرم یا سرد می‌تواند توسط پیچک­‌ها صورت بگیرد، درنتیجه خواصی نظیر توزیع دما و شوری حوضه دچار تغییرات قابل­ ملاحظه­‌ای شده به‌نحوی‌که این تغییرات می­تواند بر غلظت مواد مغذی، پخش و انتشار آلاینده‌­ها و تغییرات سرعت صوت در آب اثرگذار باشد؛ بنابراین مطالعه پیچک­‌ها اهمیت بسیار زیادی در ماهیگیری، محیط‌زیست، صنایع نظامی و دریانوردی دارند.
روش‌ها‌: در این مطالعه از الگوریتم هندسه برداری که بر اساس چرخش بردارهای سرعت جریان به شناسایی و استخراج پیچک­‌ها می‌پردازد، در خلیج‌­فارس استفاده شده است. ورودی‌های این الگوریتم که مؤلفه‌های افقی سرعت جریان در لایه­‌های مختلف هستند، حاصل از مدل­سازی عددی هیدرودینامیکی جریان (گردش آب) توسط مدل مایک هستند. پس از استخراج پیچک‌ها به کمک الگوریتم، خواص آن‌ها مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج الگوریتم در 25 لایه 2 متری از سطح تا عمق 50 متری استخراج شده است. در مجموع 4308 پیچک چرخندی و 2860 پیچک واچرخندی در لایه­‌ی سطحی و 617 پیچک چرخندی و 329 پیچک واچرخندی در پایین­ترین لایه یعنی عمق 50 متری شناسایی شد. پیچک­های با کمترین طول عمر در فصل تابستان و بیشترین در فصل زمستان است. همچنین میانگین طول عمر پیچک­‌های چرخندی نسبت به واچرخندی نیز در همه فصول به غیر از زمستان اندکی بیشتر است. هرچه طول عمر پیچک‌­ها بیشتر باشد در اعماق بیشتر نفوذ می‌­کنند و پیچک‌­های با طول عمر کمتر بیشتر در لایه­‌های سطحی مشاهده می‌شوند. همچنین در برخی لایه‌­ها تعداد پیچک­‌ها نسبت به لایه­‌ی بالاتر اندکی افزایش نشان می­‌دهد و این حاکی از تشکیل پیچک‌­ها در لایه‌­های میانی است. در فصل تابستان مشخصه شوری را می­توان به‌عنوان یکی از علائم وجود پیچک و در فصل زمستان دما را به‌عنوان شاخصی برای شناسایی پیچک لحاظ کرد. با این تفاسیر هرگاه کاهش یا افزایش در دما یا شوری به‌صورت شعاعی رخ دهد، می‌توان احتمال وقوع پیچک در آن ناحیه را در نظر گرفت؛ البته این گرادیان دما و شوری هرگاه با چرخش جریان همراه شود و تا چند روز حداقل ادامه داشته باشد، احتمال رویداد به‌مراتب افزایش می‌یابد.
نتیجه‌گیری: پیچک­‌های خلیج‌­فارس ازجمله ساختارهای چرخشی جریان در این حوضه آبی هستند که نقش مهمی در گردش جریان، تغییرات دما-شوری و اکوسیستم آن دارند. ازآنجا که این جریان­‌ها پیچیدگی­‌های خاص خود را دارند و سازوکار شکل‌گیری آن‌ها به‌طور دقیق شناخته نشده است، مطالعه و بررسی خواص و ویژگی­های فیزیکی و هندسی منجر به درک و شناخت از آن‌ها می­‌شود. در این مطالعه از الگوریتم هندسه برداری به‌منظور شناسایی، استخراج و تحلیل پیچک­‌های واقع در خلیج‌فارس استفاده شد. پس از شناسایی پیچک­‌ها توسط الگوریتم ویژگی‌های آن‌ها از قبیل میانگین فصلی مدت دوام، تغییرات تعداد برحسب عمق، ساختار قائم آن‌ها، توزیع فصلی آن‌ها و نیمرخ قائم دما و شوری آن‌ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
واژه‌های کلیدی: خلیج فارس، پیچک، الگوریتم هندسه برداری، مدلسازی عددی
متن کامل [PDF 2685 kb]   (838 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اقیانوس شناسی فیزیکی (فیزیک دریا)
دریافت: 1399/5/11 | ویرایش نهایی: 1400/12/18 | پذیرش: 1399/10/29 | انتشار الکترونیک: 1400/4/15



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mahpeykar O, AshtariLarki A, Akbarinasab M. Automatic detection of eddies in Persian Gulf and study of their structure and physical properties. Journal of Oceanography 2021; 12 (46) :86-99
URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1575-fa.html

ماه پیکر امید، اشتری لرکی امیر، اکبری نسب محمد. آشکارش اتوماتیک پیچک‌های خلیج‌فارس و مطالعه‌ی ساختار و خواص فیزیکی آن‌ها. اقیانوس شناسی. 1400; 12 (46) :86-99

URL: http://joc.inio.ac.ir/article-1-1575-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 46 - ( 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علمی پژوهشی اقیانوس شناسی Journal of Oceanography
Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 40 queries by YEKTAWEB 4642