مطالعه وارونگیهای دما و شوری در آبهای دریای عمان
|
ارم قاضی*، عباسعلی بیدختی، مجتبی عظام، مجتبی ذوالجودی |
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران ، eram.ghazi@gmail.com |
|
چکیده: (2300 مشاهده) |
در تحقیق حاضر مطالعات میدانی حضور جریان نفوذی ترموهالاینی را در اعماق بین 100 تا 450 متر تایید میکند. ماکزیمم شوری در لایههای نفوذی در عمق حدود 250-300 متر نشان داده شده است. نتایج این بررسی نشان میدهد که در دریای عمان وارونگیهای دما و شوری در دو فصل زمستان و تابستان در عمق ۲۵۰ متری مشاهده میشوند و هر دو فرآیند همرفت پخش (رژیم انگشتی و رژیم پخشی) در ایجاد وارونگیهای دما و شوری نقش متعارف دارند. ضخامت لایههای نفوذی در مرز بین تودههای آب حدود 10 تا 20 متر است و دمای بیشینه با عمق شوری بیشینه منطبق است. لنزهای گرم و شور نشان دهنده دو مرز در بالا و پائین هستند که همرفت پخش دوگانه و رژیم انگشتی بترتیب در مرزهای بالا و پایین مشاهده میشوند. پخش همرفتی و نه رژیم انگشتی، عامل غالب در پخش دوگانه مربوط به حالت پایدار است. |
|
واژههای کلیدی: وارونگی دما و شوری، رژیم انگشتی، همرفت پخش دوگانه، جریان خروجی خلیج فارس |
|
متن کامل [PDF 3205 kb]
(542 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
اقیانوس شناسی فیزیکی (فیزیک دریا) دریافت: 1399/8/18 | ویرایش نهایی: 1400/12/18 | پذیرش: 1399/10/11 | انتشار الکترونیک: 1400/1/10
|
|
|
|